Sommige geluiden zijn zo vervelend, dat onze nekharen er letterlijk door overeind gaan staan. Vraag jij je weleens af hoe het komt dat we het geluid van nagels over een krijtbord niet kunnen verdragen? Of waarom we de rillingen krijgen van piepende fietsremmen? Een team wetenschappers zocht het in 2012 al voor je uit. Op basis van het onderzoek is een top 10 met de akeligste geluiden samengesteld. Wij leggen je uit waarom deze geluiden zo vervelend zijn voor onze oren. En we hebben ook nog een lijstje met de vijf irritantste geluiden voor je samengesteld. Je bent gewaarschuwd: earplugs needed!

Top 10 akelige geluiden

Deze tien geluiden zijn volgens wetenschappers voor de meeste mensen gewoon niet te doen:

1. Mes tegen een fles

2. Vork over een bord

3. Krijt op een schoolbord

4. Liniaal tegen een fles

5. Nagels over een schoolbord

6. Schreeuwende vrouwen

7. Slijptol

8. Piepende fietsremmen

9. Het gehuil van een baby

10. Elektrische boormachine

Oerinstinct

Aan het onderzoek deden 13 proefpersonen mee. Zij werden gescand met een MRI-scanner terwijl ze naar een aantal vervelende geluiden moesten luisteren. De proefpersonen moesten daarbij aangeven in welke mate ze deze geluiden akelig vonden. De onderzoekers concludeerden op basis van de onderzoeksresultaten dat we vooral geluiden tussen de 2000 en 5000 hertz slecht kunnen verdragen. Dit is terug te herleiden naar de amygdala, het deel van de hersenen dat een centrale rol speelt bij de verwerking van weerzinwekkende prikkels en regulatie van angst. Angst had vooral vroeger de functie om te waarschuwen voor dreigend gevaar. Het is dus eigenlijk een oerinstinct, onze afkeer voor bepaalde geluiden.

De vijf irritantste geluiden

We hebben zelf ook nog een lijstje met irritante geluiden samengesteld, waar we in ons dagelijks leven allemaal weleens door worden geplaagd.

Luid gekauw

Niks is zo vervelend als luid gesmak. Je ouders zeiden vroeger niet voor niks “eten doe je met je mond dicht!”.

Geslurp

Wie een beetje tafelmanieren heeft, weet dat slurpen net als hardop kauwen not done is. Bovendien is het bijbehorende slurpgeluid ontzettend irritant.

Krakende zak chips in de bioscoop

Zit je net lekker in de film, trekt er iemand een zak Doritos open. Om vervolgens nog een uur met veel gekraak handjes chips uit de zak te halen. Die kartonnen en veel te dure nacho boxen zijn niet voor niks door bioscopen in het leven geroepen.

Boor van de tandarts

Dit geluid hoor je hopelijk zelden, maar als je toch een gaatje hebt is dit toch wel het vervelendste onderdeel van je tandartbezoekje… Brrrr.

Snurken

Hierbij hoeven we geen verdere toelichting te geven. Niets werkt meer op de zenuwen dan snurkegeluiden.

Heb jij uit voorzorg met je vingers in je oren dit artikel gelezen? Dat was met een setje Alpine SleepSoft oordoppen niet nodig geweest. Deze filteroordoppen hebben de hoogste demping en maken korte metten met de meest tenenkrommende geluiden.