In de bouw is gehoorschade door lawaai nog steeds een veel voorkomend probleem. Een op de vijf bouwvakkers heeft last van gehoorschade en bij 13 procent is lawaaidoofheid vastgesteld. Ook als je zelf thuis aan de slag gaat loop je kans op gehoorschade als je geen maatregelen neemt. Doe-het-zelf projecten produceren namelijk meer decibellen dan je misschien verwacht. Bekijk de lijst met 10 gereedschappen voor klussen in het huis en de tuin hieronder maar.

Standaard veiligheidsuitrusting

Behoort gehoorbescherming bij jou al tot de standaard veiligheidsuitrusting als je gaat klussen? Dat is wel verstandig, want als je eenmaal merkt dat je gehoorbeschadiging hebt opgelopen, is het te laat. De schade is onomkeerbaar. Dit kan zich uiten als oorsuizen of als slechthorendheid. Gelukkig zijn er goede gehoorbeschermers te koop, die comfortabel zitten.

Bij welke klussen loop je risico?

Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint bij 80 dB(A). Na 8 uur blootstelling aan dit geluidsniveau loop je risico. Bij elke drie decibel meer, halveert die veilige tijdsduur. Het schuren van een deur of kozijn met een schuurmachine produceert rond de 95 dB(A). De trilhaartjes in je binnenoor raken bij dit geluidsniveau al na een kwartier beschadigd. Je merkt die schade meestal niet meteen. Maar op het moment dat je de schade wel gaat merken is het al niet meer te herstellen. In de lijst hieronder staat per klus aangegeven na hoe veel tijd het schadelijk wordt.

Welke gehoorbescherming voor het klussen?

Alpine WorkSafe oordoppen zijn speciaal gemaakt voor het klussen. Door de filters zijn waarschuwingsgeluiden en gesprekken nog voldoende hoorbaar. De oordoppen hebben een verlengde steel, zodat je ze gemakkelijk in en uit kan doen. Bovendien zit er standaard een draagkoord bij, om ze om je nek te kunnen hangen als je ze even uitdoet. Het materiaal vormt zich door de warmte van het lichaam helemaal naar je gehoorgang. Zo ben je zeker dat je goed beschermd bent. Het materiaal bevat geen siliconen, die de huid kunnen irriteren. En de oordoppen zijn zo zacht en soepel dat ze de hele dag comfortabel in de oren zitten.

Gereedschap Geluidsniveau Risico op gehoorschade
Grasmaaier 85 dB 2 uur
Handzaag 85 dB 2 uur
Boormachine 95 dB 15 minuten
Bandschuurmachine 95 dB 15 minuten
Slijptol 98 dB 5-10 minuten
Hogedrukreiniger 108 dB Direct
Elektrische zaag 110 dB Direct
Bladblazer 110 dB Direct
Kettingzaag 120 dB Direct
Hamer op een spijker 120 dB Direct