Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van je Alpine gehoorbescherming. Oordoppen hebben een bepaalde levensduur, maar je kunt zelf ook een aantal dingen doen om langer plezier te hebben van je gehoorbescherming. Je leest hier hoe je de houdbaarheid van je oordopjes kunt verlengen.

Gemiddelde levensduur gehoorbescherming

Hoe lang je van je gehoorbescherming gebruik kunt maken, verschilt per product. Oordoppen zoals Alpine PartyPlug en SleepSoft kun je gemiddeld zo’n 100 keer gebruiken. Otoplastieken (op maat gemaakte oordoppen) gaan gemiddeld zo’n vier tot vijf jaar mee. We spreken bij alle oordoppen over een gemiddelde levensduur, omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren. Zo groeit je oor je hele leven lang door, omdat het uit kraakbeen bestaat. Oordoppen op maat zullen hierdoor na een aantal jaar niet meer goed aansluiten op het oor. Bij universele oordoppen is vooral de oorsmeerproductie en de reiniging van invloed op de levensduur van je oordoppen. Toch zijn er een aantal simpele dingen die je zelf kunt doen om langer dan gemiddeld te kunnen genieten van je oordoppen.

Tip 1 | Maak je oordoppen regelmatig schoon

De eerste tip: maak regelmatig je gehoorbescherming schoon. Het lijkt misschien een open deur, maar bij veel mensen schiet het er nog wel eens bij in. Toch is het belangrijk om je oordopjes met enige regelmaat een opfrisbeurt te geven. Alpine PartyPlug, SleepSoft, MotoSafe, SwimSafe, WorkSafe en FlyFit kunnen eenvoudig gereinigd worden met desinfecterende Alpine Clean reinigingsspray of met water en zeep. Droog de oordoppen af met een schone theedoek of met een tissue. Je kunt de oordoppen meteen weer gebruiken. Bij de op maat gemaakte oordoppen wordt een schoonmaakhaakje geleverd. Hiermee kun je eventueel oorsmeer in de opening van de oordop verwijderen. In de video hieronder laten we je zien hoe je je otoplastieken kunt reinigen.

Tip 2 | Houd je oren oorsmeervrij

Je oordoppen worden natuurlijk minder snel vies wanneer je schone oren hebt. In ieder gezond oor zit oorsmeer, maar sommige mensen hebben last van overtollige afscheiding. Hierdoor heb je waarschijnlijk snel last van verstopte oren. Dit maakt het schoonmaken van de oren een lastig en vervelend klusje. Misschien ga je hiervoor zelfs wel eens langs bij je huisarts. Maar wist je dat je met Alpine Ear Spray nu ook gewoon thuis je oren een intensieve reinigingsbeurt kunt geven?  Dit is niet alleen prettig voor je oordoppen, maar ook voor je oren. De milde formule van de oorspray draagt namelijk bij aan een gezonde gehoorgang. Moet je met enige regelmaat je oren laten uitspuiten? Door Alpine Ear Spray te gebruiken heb je in de toekomst minder snel last van een verstopt oor.

Tip 3 | Berg je gehoorbescherming veilig op

Ons laatste advies om extra lang te kunnen genieten van je Alpine oordoppen: raak ze niet kwijt! Oordopjes zijn klein en je gebruikt ze waarschijnlijk vaak in ruimtes waar weinig licht is, of in situaties waar je ze makkelijk verliest . Gelukkig zijn er verschillende accessoires waarmee je de kans om je oordoppen kwijt te raken aanzienlijk verkleint. Zo zijn er verschillende opbergtasjes en opbergkokers speciaal voor oordoppen. De Alpine Miniboxx en de Alpine Travelbox de luxe bevestig je bijvoorbeeld eenvoudig aan je sleutelbos. Zo zijn je oordoppen veilig opgeborgen èn je hebt ze altijd en overal bij de hand. Bang dat je je gehoorbescherming verliest wanneer je ze in je oren hebt? Met het Alpine koord speciaal voor oordoppen voorkom je dit eenvoudig.