5 bizarre ‘mindfucks’ voor je oren - Alpine Hearing Protection

In het succesvolle NPO programma Mindf*ck verbaast Victor Mids vriend en vijand met verbluffende illusies. We weten daarom inmiddels dat je hersenen je ogen soms flink in de maling kunnen nemen, maar wist je ook dat er geluidsillusies bestaan? Je vindt hier de vijf meest bizarre mindfucks voor je oren.

1. The Barber shop

The Barber Shop is een auditieve illusie waarbij je je echt even in de kappersstoel waant. Beluister de video met een headset op en met je ogen dicht. Kippenvel gegarandeerd! Om de magie niet weg te nemen verklappen we nog even niet hoe dit trucje precies in zijn werk gaat, maar dat legt de kapper in het filmpje je haarfijn uit…

2. Shepardtoon

Toen in de zomer van 2017 de bioscoophit Dunkirk uitkwam, had iedereen het over twee dingen: Harry Styles, die een rolletje had in de film, en de indrukwekkende soundtrack van Hans Zimmer. Met dat laatste was iets bijzonders aan de hand. In ‘The Mole’ heeft de beroemde componist de zogenoemde Shepardtoon verwerkt. Hierbij lijkt het alsof de toonladder in de muziek eindeloos omhoog gaat. Deze illusie wordt gewekt door drie tonen die bovenop elkaar gestapeld worden, waarbij er steeds 1 octaaf tussen de tonen zit. Victor Mids heeft met de Shepardtoon zelfs Armin van Buuren gehypnotiseerd.

3. McGurk Effect

Het McGurk effect toont aan dat je oren en ogen spraak soms op een net iets andere wijze kunnen interpreteren. In sommige situaties hoor je iets anders dan wat er gezegd wordt, omdat wat je ziet dat er gezegd wordt, niet overeenkomt met de auditieve aspecten daarvan. Verwarrend? Bekijk de video hieronder en je begrijpt wat we bedoelen.

4. Vallende bellen

Nog een illusie waarbij je brein beslist wat je hoort. In dit fragment luister je naar een aantal bellen die een steeds lagere toon lijken uit te stoten, maar in werkelijkheid worden de tonen juist hoger.

5. En tot slot, de grootste mindfuck van allemaal ..

Geruis, gepiep, gebrom of een compleet muziekstuk dat alleen hoorbaar is voor jou, in je eigen hoofd. En dat dag in, dag uit. Geluid horen dat voor anderen niet bestaat: dat is pas een mindfuck. Wist je dat naar schatting zo’n 1 miljoen mensen hier dagelijks mee te maken hebben? We noemen dit verschijnsel Tinnitus. En in tegenstelling tot alle bovenstaande auditieve illusies, wil je deze echt niet uitproberen. Drummer Paul legt uit waarom: