Bij het krieken van de dag de voordeur op slot draaien en gaan met de wagen! Met de auto op vakantie geeft je vrijheid. In veel gevallen is het ook goedkoper dan met het vliegtuig op vakantie gaan. Het enige nadeel: het duurt zo lang. Wij geven je vijf tips om zo’n lange autorit door te komen.

1.       Voorbereiding is alles

Een goed begin is het halve werk. Neem daarom deze voorbereidingstips ter harte:

 • Ga niet blindelings af op je navigatiesysteem. Je zal niet de eerste zijn die compleet in de verkeerde Franse provincie beland. Zorg dat je de route grofweg uit je hoofd weet en neem routekaarten mee.
 • Laat je auto controleren door de garage en check of je alles hebt wat verplicht is in je vakantieland en de landen waar je doorheen rijdt. Let met de wintersport op winterbanden en sneeuwkettingen.
 • Bereid de kinderen voor. Leg uit dat ze de bestuurder niet mogen storen en dat het een lange rit gaat worden.

 

auto vakantie route plannen

2.       Voorkom knikkebollen

Achter het stuur in slaap vallen is je ergste nachtmerrie. Ga daarom uitgerust op vakantie en drink de avond ervoor niet te veel alcohol. Dit vermindert namelijk de concentratie. Stook het ook niet te warm in de auto en neem voldoende pauzes. Veel mensen rijden liever ’s nachts en natuurlijk zitten hier veel voordelen aan. Maar wees er op bedacht dat je dan minder alert bent. Heb je het geluk van meerdere bestuurders wissel elkaar dan af. Als je niet rijdt is het goed om even je ogen dicht te doen en je rust te pakken. Wil je je echt afsluiten (en het gejengel van de achterbank niet horen) neem dan een set oordopjes mee.

Alpine SleepSoft oordopjes zitten heerlijk comfortabel zelfs als je met je hoofd tegen het raam ligt.

3.       Ga voor goede versnaperingen

Voor alle hapjes en drankjes onderweg geldt:

 • Knoeivrij: je wilt de crackers de volgende vakantie niet weer tegenkomen
 • Vormvast: honger maakt rauwe bonen zoet maar platte boterhammen zien er niet appetijtelijk uit
 • Hittebestendig: vooral in de zomer handig
 • Uit het vuistje te eten
 • Licht verteerbaar: de chili con carne voldeed toch al niet aan het bovenstaande punt, maar te veel en te zwaar eten maakt je ook slaperig.
 • Voldoende energie: mocht de nood aan de man zijn dan kunnen energy drankjes en koffie voor de bestuurder prettig zijn. Let echter wel op je gezondheid en veiligheid.

Kies verder eerder voor hartig dan voor zoet. Van te veel suikers kan het met kinderen (maar ook met volwassenen) een drukke boel worden. Bovendien kan al dat zoet wagenziekte nog eens in de hand helpen. Zoute stengels, nootjes en Tuc’jes zijn beter. En ga voor de zoete trek voor fruit. Drink ten slotte voldoende water. Van te weinig vocht in je lichaam kan je ook erg slaperig worden.

4.       Eindeloze entertainment op voorraad

Entertainment als je met vrienden op vakantie gaat is nooit zo’n probleem. Mp3-speler inpluggen en gaan. Tenzij er een discussie volgt over wie de playlist bepaalt… Met kinderen is het ook geen hogere wiskunde meer. Zet een paar films en apps op de tablet (zet het internet uit) en ze vermaken zich. Mocht de batterij ineens leeg zijn dan hebben we een paar tips uit grootmoeders tijd:

 • Met strips, lees-, kleur- en puzzelboeken kunnen de meesten zich prima vermaken.
 • Door een tote bag aan de passagiersstoel te hangen, kunnen de kinderen altijd bij het speelgoed. Om te voorkomen dat je bij kleine kinderen continu het speelgoed van de vloer opraapt, hang je een riem aan de passagiersstoel of aan de deur. Door de riemgaatjes haal je touwtjes met het speelgoed. Alles bij de kinderhand!
 • Mp3-spelers zijn ideaal als je zelf klaar bent met K3, Frozen en andere kindermuziek. Let er wel op dat je de begrenzer erop zet zodat ze de muziek niet te hard kunnen zetten. Het laatste wat je wil is dat je kinderen met gehoorschade op de vakantiebestemming aankomen.
 • Maak bingokaarten met plaatjes van dingen die je onderweg tegenkomt. De eerste die alles kan afstrepen wint.
 • Ook zonder materiaal kan je je eindeloos vermaken. Denk aan: ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, ‘ik ga op vakantie en neem mee’, de woordenslang, auto’s tellen, etc.

5.       Haastige spoed…

Is zelden goed! Vanaf het moment dat je de auto instapt is de vakantie begonnen. Dus geniet ervan dat je al in de vakantiestemming mag zijn. Doe het onderweg rustig aan of neem de toeristische route door leuke dorpjes. Neem iedere twee uur een pauze zodat de bestuurder kan ontspannen en iedereen de spieren kan strekken en een frisse neus kan halen. Neem bijvoorbeeld een voetbal mee zodat jong en oud lekker kunnen uitrazen op de parkeerplaats.

En ten slotte: vergeet niet dat je (helaas) ook weer terug moet. Bereid je in de vakantie dus ook weer voor op de terugweg.

 

Hoe kom jij een lange autorit op weg naar je vakantiebestemming door?