Vorig jaar nam Nederland afscheid van koningin Beatrix en daarmee ook gelijk van Koninginnedag. Koning Willem-Alexander heeft de troon overgenomen en hiermee is Koningsdag geboren. Voortaan wordt op 27 april, op de verjaardag van koning Willem-Alexander, Koningsdag gevierd. Het jaar 2014 is een uitzondering en wordt het op 26 april gevierd. Koninginnedag of Koningsdag, de naam en datum veranderd maar de sfeer, het gevoel en de gezelligheid zal er voor vele niet minder om zijn! Nog geen idee wat je met Koningsdag wilt ondernemen? Bekijk dan deze zes tips om van de eerste Koningsdag een leuke dag te maken.

Festivals, vrijmarkten en het koningspaar

Nederland kleurt oranje en aan activiteiten is er zeker geen gebrek. Lekker traditioneel over de vrijmarkten struinen of gezellig de stad in en daar de boel op stelten zetten. In elke stad, groot of klein, is er wel iets te doen omtrent Koningsdag, dus je hoeft je zeker niet te vervelen.

1

Kingsday, KingSize en andere festivals

Heb jij zin in een lekker feestje? Wat dacht je van Kingsday Festival in het Olympisch Stadion of het gratis KingSize Festival op de markt in Arnhem. Radio 538 en Slam!FM hebben ook feesten georganiseerd, maar beide zijn helaas al uitverkocht. Wellicht kan je nog een kaartje scoren viaTicketswap. Naast deze festivals zijn er nog heel wat andere leuke festivals en evenementen opties.

2

Vrijmarkten Amsterdam, Utrecht en Den Haag

Heerlijk langs alle kleedjes struinen op zoek naar dát ene product waar je al lang naar op zoek was of gewoon lekker andermans ‘rommel’ bekijken. Het heet vanuit oudsher ook niet voor niets rommelmarkt. Soms zit er heel wat moois tussen en dat voor een prikkie. De grote vrijmarkten zijn natuurlijk te vinden in Amsterdam, Utrecht of Den Haag. Maar zoals eerder aangegeven wordt er in elke stad wel een vrijmarkt georganiseerd.

3

Zelf producten verkopen

Naast het bezoeken van diverse vrijmarkten, is het natuurlijk ook een fantastische gelegenheid om zelf je eigen producten te verkopen. Dus duik de kasten in, ruim het speelgoed op of bak lekkere creaties om te verkopen. Succes gegarandeerd! Nog wat extra tips: wees er vroeg bij, geef duidelijk de prijzen aan, neem genoeg wisselgeld mee en tasjes zijn ook wel handig.

4

Het koningspaar

De koninklijke familie vieren Koningsdag dit jaar in De Rijp en Amstelveen. Dit was in 2013 al de bedoeling, maar werd door de troonswisseling één jaartje opgeschoven. Van 10 tot 11 uur is het koningspaar te gast in De Rijp en zal vanaf 12 uur in Amstelveen haar intrede maken. In beide gemeentes is een heel feestelijk programma opgezet. Dus wil je graag zwaaien naar de koninklijke familie en de feestvreugde van dichtbij meemaken, dan weet je waar je moet zijn.

5

Thuisblijven

Niet iedereen houdt ervan om de straat op te gaan in verband met de drukte. Dan kan je natuurlijk lekker thuis op de bank plaats nemen en op de televisie de koninklijke familie volgen. Een beetje oranje kan je ook zelf in huis halen, want de winkels liggen bomvol met oranje gerelateerde producten. Deze komen later het jaar weer van pas tijdens het wereldkampioenschap voetbal.

6

Webwinkelen

Veel winkels pikken een graantje mee en spelen goed in op Koningsdag. Ongetwijfeld zijn er deze dag in vele webwinkels aanbiedingen te vinden, dus zo is oranje voor iedereen een feest. Alpine organiseert een Oranje week met een speciaal product, dus houdt de website in de gaten!