Overgevoeligheid voor geluid komt veel voor bij mensen met autisme. Als je hier last van hebt kun je baat hebben bij het dragen van gehoorbescherming. Bijvoorbeeld op je werk of als je door de stad loopt. Door het geluid te dempen krijg je minder prikkels binnen. We krijgen bij Alpine regelmatig vragen van mensen met autisme. Zo kwamen we in contact met de 23-jarige Alex. Ook voor Alex zijn geluidsprikkels belastend vanwege zijn autisme. We vroegen hem wat zijn ervaringen zijn met het gebruik van gehoorbescherming ter vermindering van prikkels. “Oordopjes bieden uitkomst in veel situaties”, aldus Alex.

Sneller moe door geluid

“Toen ik jonger was, was ik me er nog niet zo van bewust dat ik gevoelig was voor geluid. Ik merkte wel dat ik in lawaaiige situaties sneller moe was. Naar de radio luisteren was bijvoorbeeld erg intensief, terwijl ik dat juist heel leuk vond.”

Niet meer zonder oordoppen

“Pas toen ik begon met stappen heb ik de voordelen van oordopjes ontdekt. De eerste keer dat ik naar een club ging was de muziek zo hard dat ik duizelig werd. Ik viel zelfs bijna flauw door de vele prikkels. Daarna ben ik tijdens het uitgaan oordoppen gaan dragen en dat beviel heel goed. Ik vind het een fijn gevoel om altijd gehoorbescherming bij me te hebben. Ik ga er zelfs voor terug als ik mijn oordoppen thuis ben vergeten.”

Op een gegeven moment ging Alex ook op andere momenten oordoppen dragen om geluidsprikkels weg te nemen. “Vooral tijdens het reizen. Ik slaap vaak in hostels en ik ga wel eens couchsurfen. Dan slaap je bij anderen thuis. Je hebt er in zulke situaties niet altijd invloed op of het stil is in de ruimte waar je slaapt. Daarom heb ik altijd mijn Alpine SleepSoft oordopjes mee op reis. En pasgeleden kwam ik tot de ontdekking dat ik zelfs baat heb bij het gebruik van oordoppen in het centrum van Amsterdam. Het geluidsniveau is er hoger dan je zo zou denken.”

Welke oordopjes zijn geschikt om prikkels te verminderen?

Een veelgehoorde wens van mensen met autisme is dat het geluid gedempt wordt, terwijl gesprekken en bijvoorbeeld de telefoon voldoende hoorbaar blijven. De Alpine PartyPlug oordoppen zijn voor dat doeleinde het meest geschikt. Deze zijn er bovendien in transparante uitvoering, die je bijna niet ziet in je oren. Als je liever zo veel mogelijk demping wilt zijn Alpine SleepSoft oordoppen de beste keus. En als je de gehoorbeschermers elke dag draagt zijn op maat gemaakte oordoppen het overwegen waard.

Minder gevoelig voor geluid

Alex sluit af met advies: “Natuurlijk raad ik iedereen die gevoelig is voor geluid aan om oordoppen te dragen. Maar ik roep daarnaast juist degenen op die zich er niet bewust van zijn dat geluid hen overprikkelt, om de proef op de som te nemen. Daarnaast zijn er ook mensen met autisme die juist minder gevoelig zijn voor geluid. Met name diegenen lopen risico hun gehoor te beschadigen door hard geluid, omdat ze niet door hebben hoe hard het is. Daarom raad ik ook hen aan om hun gehoor goed te beschermen!”