Een goed begin is het halve werk. Daar zijn goede voornemens toch voor? Met deze tips om je concentratie te verhogen en jouw kantoorbaan productiever te maken begin jij het nieuwe jaar helemaal goed. Zo kan jij van 2016 jouw jaar maken en schitteren op de werkvloer. (Met misschien nog wel een promotie er bij).

  1. Schakel afleidingen uit

Tring, blieb, bzzz, ping! Anno 2016 vliegen de meldingen je om je oren. Je bent even afgeleid en voor je het weet ben je verzeild in een groepsgesprek over de vermiste kat van de buurvrouw. Zet je mobiel op stil, laat hem in je tas of draai het scherm naar beneden. Zet ook de melding ‘nieuwe e-mail’ in je e-mailprogramma uit. In Outlook zit dit onder Bestand > Opties > E-mail > Ontvangst van bericht. Houd ten slotte je social media buiten de kantoordeur. Als het echt nodig is om voor je werk ingelogd te zijn, zet dan in ieder geval de meldingen uit.

  1. Plan focus uren

Sommige werkzaamheden vragen om meer concentratie. Plan hiervoor een focusblok in en werk tijdens dat moment alleen aan die ene taak. In deze periode laat je je niet afleiden door e-mails of telefoontjes. Licht je collega’s hierover in zodat ze je tijdens die momenten met rust laten. Of nog beter, plan een gezamenlijk blokuur zodat het echt stil is in de kantoortuin.

  1. Creëer een rustige werkomgeving

Daarmee komen we bij onze volgende tip: een stille werkomgeving. Een kantoortuin zal bijdragen aan je creativiteit maar het zorgt voornamelijk voor veel afleiding. Twee collega’s die hun weekend bespreken, een collega die net iets te luid belt, een collega die op het toetsenbord ramt; het zijn allemaal afleiders. Zoek als je je echt moet concentreren een rustige ruimte op, probeer thuis te werken of draag oordopjes. Met filteroordopjes sluit je je niet volledig af maar demp je de storende geluiden zodat je je beter op je werk kan concentreren.

  1. Drink voldoende

Veel concentratieproblemen zijn een gevolg van te weinig drinken. Je lichaam bestaat voor 2/3 uit water en je hersenen zelfs voor 80-90%. Drink dus voldoende maar matig juist met koffie. Voor een optimaal effect van je bakje koffie houd je het op 3 kopjes koffie per dag.

  1. Neem een echte goede pauze

Herinner je het speelkwartier van vroeger nog? Even de lesstof achter je laten en buiten uitrazen. Ook wanneer je de schoolbanken al ver achter je hebt gelaten werkt dit nog. Je denkt misschien je boterham snel achter je bureau op te eten omdat het zo druk is. Niet doen! Er even tussenuit verhoogt je concentratie waardoor je ondanks dat je een half uur ‘niks’ doet toch meer werk verricht. Wat helemaal een goed idee is: lunchwandelen. De beweging haalt je uit de houding waar je de overige 8 uur al in zit, brengt de spijvertering op gang, ontspant, voorkomt RSI-klachten, levert een portie vitamine D op (zeker in de winter zeer welkom), verbetert je afweer en last but not least het is gewoon lekker om een frisse neus te halen.

Wat doe jij om je concentratie en productiviteit op werk te verhogen?