Ja, doodgaan door lawaai kan. Ieder jaar sterven er in Nederland tientallen tot honderden mensen aan een hartinfarct, die in verband wordt gebracht met verkeerslawaai. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ongeveer de helft van alle Nederlanders overlast van geluid. De top vijf boosdoeners zijn: 1. wegverkeer, 2. burenlawaai, 3. vliegtuigen, 4. treinverkeer en 5. industrie en verbouwingsgeluid. We worden steeds zieker van lawaai. In de nabije toekomst zijn er zelfs nog meer dodelijke slachtoffers te verwachten. Naar verwachting is over vijf jaar de schade door geluidshinder net zo groot als de schade door verkeersongelukken.

Slaapproblemen

Deze schokkende cijfers blijken uit een rapport van kennisinstituut CROW-KpVV. Zij concluderen dat er tussen de 600.000 en 800.000 Nederlanders zijn die ernstige hinder van verkeerslawaai ondervinden. Deze mensen slapen slecht door de continue stroom aan verkeer. Ook uit eerder onderzoek blijkt dat er jaarlijks veel levensjaren verloren gaan als gevolg van slaapproblemen door lawaai. Het televisieprogramma De Kennis van Nu besteedde zelfs een hele uitzending van zeventien minuten aan het onderwerp. Bekijk het item onder aan deze pagina terug. Het zal je niet verbazen dat in Noord- en Zuid-Holland de meeste woningen staan met veel verkeerslawaai. Inwoners van Drenthe en Friesland ondervinden minder geluidshinder.

Chronische stress en hoge bloeddruk

Misschien herken je het probleem. Niet alleen val je lastig in slaap maar je wordt ook om de haverklap wakker van sirenes en getoeter. Sommige mensen zullen zeggen dat je hier vanzelf aan went. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen die ’s nachts omgeven worden door lawaai daar nooit aan wennen. Mensen die bijvoorbeeld bij een vliegveld, spoorlijn of drukke weg wonen, slapen onrustiger en worden ’s nachts vaker wakker. Te weinig of slechte slaap leidt tot chronische stress, een verhoogde bloeddruk en een groter risico op hart- en vaatproblemen. Daarbij hoef je overigens niet te denken aan enorme decibellen. Een continu geluid van 50 decibel kan ’s nachts al voor een verhoogd risico op een hartinfarct leiden. Zo’n geluid is te vergelijken met een koelkast die aanslaat.

Maatregelen tegen lawaai

Terwijl het lawaai veroorzaakt door treinen en vliegtuigen al jaren ongeveer gelijk blijft, neemt de hinder door geluid van wegverkeer al ruim twintig jaar toe. Dit komt doordat het simpelweg drukker wordt. Het probleem zal dus alleen maar groter worden. Het positieve nieuws is dat de overheid inmiddels ingrijpt en het verkeerslawaai probeert terug te dringen. Denk daarbij aan een stiller wegdek, een verdiepte aanleg van de weg, verlaging van de maximum snelheid en geluidsschermen. Maar het kan ook door stillere autobanden, elektrisch rijden en het stimuleren van fietsverkeer.

Mocht je zelf ’s nachts erg veel last ondervinden van verkeerslawaai maar niet direct willen verhuizen? Dan is een set SleepSoft oordoppen een goed alternatief!

Bekijk hier de uitzending van het televisieprogramma De Kennis van Nu: Ziek van herrie.