Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat het risico op gehoorschade op festivals kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Nogal een open deur….of toch niet?

De reacties die binnenstroomden op diverse social media waren: “Dat weet iedereen toch al?!”, “Oud nieuws!”, “Nogal logisch toch?”. Tuurlijk, gehoorschade kan worden verminderd door het dragen van gehoorbescherming. Dat snappen we allemaal wel. Echter, wat in dit hele verhaal nogal onlogisch is, is dat slechts een heel klein deel van de concert en festival bezoekers daadwerkelijk oordoppen draagt.

Ben je doof ofzo?

De cijfers onder jongeren liegen er niet om: 1 op de 7 jongeren heeft een piep in de oren na het uitgaan. Daarnaast komen er ieder jaar zelfs 20.000 jongeren met blijvende gehoorschade bij en loopt 93% van de jongeren risico op gehoorschade tijdens het uitgaan. Als je er over nadenkt zijn dat heel erg veel jongeren die nu al, of binnen afzienbare tijd, gehoorverlies hebben. Die ‘open deur’ komt hiermee in een ander perspectief te staan. Want als we dit allemaal weten, waarom laten de cijfers dan zien dat men het advies voor oordoppen dragen nog steeds niet ‘hoort’….Slechts (hou je vast) 4% van de mensen draagt oordoppen tijdens het uitgaan. Logisch? Nee….niet echt.

Zit niet zo te piepen, joh!

Gehoorschade. Gehoorverlies. Een piep in je oren. We kennen de consequenties, maar weten we eigenlijk wel wat dit betekent voor het dagelijkse leven? Stel je eens voor dat de piep niet meer weg gaat. Je ligt in bed, moet morgen weer vroeg op maar het lukt maar niet om in slaap te komen omdat je die irritante piep blijft horen. Lekker slapen? Dream on, vanaf het moment dat je gehoorschade hebt opgelopen blijkt dit opeens een hele uitdaging. Zo’n piep houdt je wakker en het meest vervelende aan dit hele verhaal is: er is geen oplossing, medicijn of behandeling voor.

Wat nu?

Hoewel er bij de overheid en muzieklocaties goede initiatieven zijn om het geluid zachter te zetten, kunnen festivals en clubs niet simpelweg een draai aan de volumeknop geven. Je zult het heft dus in eigen handen moeten nemen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Sterker nog, genezen is onmogelijk en het voorkomen is een kleine moeite: draag gehoorbescherming.

De keuze is aan jou

Misschien is het inderdaad oud nieuws dat je oordoppen moet dragen op muziekfestivals of concerten. Maar zolang er nog dagelijks jongeren met gehoorschade bij komen is voorlichting en aandacht in de media alles behalve overbodig. De vraag die ons rest is, waar kies jij voor: tijdens het uitgaan oordoppen in of voor de rest van je leven gehoorschade en altijd oordoppen in moeten omdat elk geluid te hard is? Het is jouw keuze.

Wil je weten hoe het met jouw gehoor gesteld is? Doe de gehoortest!

Laat je ons weten wat je van bovenstaand vindt?