Drummer Paul heeft tinnitus: ‘Ik hoorde continu een sirene’ Alpine
InAchtergrond, Nieuws

Paul Much is 23 jaar en heeft tinnitus. In Nederland is tinnitus ook wel bekend onder de naam oorsuizen. Mensen met tinnitus horen voortdurend een piep-, ruis-, brom- of fluittoon in hun oren, terwijl die er niet echt is. In Nederland heeft ruim een miljoen mensen last van tinnitus. Paul had ongeveer drie jaar geleden ineens een harde pieptoon in zijn oren.

Paul over zijn oorsuizen

“Ik heb last van tinnitus. Dat is een suizen of een toon die ik continu in mijn oor hoor. Ik heb altijd veel muziek gemaakt, veel naar festivals gegaan, veel naar optredens gegaan. Ik was me er wel bewust van dat ik oordoppen in moest doen, maar je bent jong en je denkt dat overkomt mij echt niet.

Op een gegeven moment werd ik ’s ochtends om vijf uur wakker met een soort sirene in allebei mijn oren. Ik wilde eigenlijk toelating doen voor het Conservatorium dat jaar, maar het was eigenlijk een beetje een drama bij de toelating. Ik heb helemaal niet goed gespeeld, en toen kon ik ook weer naar huis…

De eerste twee weken waren heel erg zwaar voor mij. Je schrikt heel erg van het geluid. In het begin was het zelfs zo erg dat toen ik op de metro zat te wachten ik er sowieso niet tegen kon dat de deur dichtging. De *piep* van de deur die dichtging… En dat ik op het station naast een vriend stond en dat hij zijn jas dichtritste… Dat kon ik gewoon niet hebben.

Je oren zijn heel erg overgevoelig. Dat ebde gelukkig ook weg na een tijdje, maar geluiden zoals in een club of achter een drumstel zitten zonder oordoppen, dat is niet meer mogelijk. Mijn oordoppen zitten eigenlijk altijd in mijn broekzak. Die heb ik altijd bij me. En dat is helemaal niet erg, maar het had toch leuk geweest als ik dat niet had gehoeven en ik beter tegen geluid kon.”

Gehoorschade als oorzaak van tinnitus

Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken voor tinnitus. Gehoorschade is veruit de meest voorkomende. Andere oorzaken zijn stress, medicijnen, trauma aan het hoofd of de nek en terugkerende oorontsteking. Ook verschillende ziekten kunnen gepaard gaan met oorsuizen.

Je loopt gehoorschade op door te lang in te hard geluid te zijn. Hoe harder het geluid, hoe korter je erin kunt verblijven zonder risico te lopen. Dit overzicht is een richtlijn:

VolumeTijd voor risico op gehoorschadeVoorbeeld van geluid
120 decibelMeteenDance event, popconcert
110 decibelMeteenDance event, popconcert, drums, kettingzaag
100 decibelNa 5 minutenDance event, popconcert
95 decibelNa 15 minutenDance event, popconcert, viool
92 decibelNa 30 minutenPopconcert
89 decibelNa 1 uurEen vrachtwagen op volle snelheid
86 decibelNa 2 uurEen trein op volle snelheid, zagen, mixer
83 decibelNa 4 uurVerkeersgeluid
80 decibelNa 8 uurStadsgeluid
77 decibelGeen risico op gehoorschadeLuid gesprek
Recente berichten

Reageer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief