Als draagconsulent krijgt Sabine Lokin regelmatig vragen van ouders over gehoorbescherming. Als je met je kind in de draagdoek naar een plek gaat met hard geluid, hoe is dat dan te combineren met gehoorbeschermers? In deze gastblog geeft Sabine antwoord op deze vraag.

Met oorkappen op in de draagdoek

Als draagconsulent werk ik met ouders van baby’tjes en jonge kinderen. Ik adviseer en leer hen over het ergonomisch dragen in een draagdoek of draagzak. Alpine gaf me de kans om de Muffy en Muffy Baby oorkappen in mijn consulten te bespreken en testen.

De ouders die ik ontmoet zijn bewust bezig met de ontwikkeling van hun kindje. Als ze evenementen en concerten bezoeken hoort daar ook het beschermen van het kwetsbare gehoor bij. Dragen biedt veel voordelen. Het is goed voor de ontwikkeling van spieren en gewrichten, biedt troost bij darmkrampjes en bij het verwerken van veel prikkels. Hard geluid kan kindjes bijvoorbeeld onrustig maken. Dragen helpt. Kindjes die gedragen worden, zijn doorgaans rustiger omdat ze hun verzorger kunnen zien, horen, ruiken en aanraken. Bescherming met oorkappen sluit hier goed bij aan.

Maar hoe werkt die combinatie dan?

Tijdens consulten bij ouders die evenementen en concerten bezoeken, kwamen zowel de Muffy als Muffy Baby oorkappen aan de orde. De nadruk lag op de Muffy Baby oorkappen, aangezien die bij kinderen van 3 tot 36 maanden gebruikt kunnen worden. Tijd is kostbaar tijdens consulten, maar gelukkig zijn de oorkappen makkelijk en snel per kindje in te stellen. Bij buikdragen werden de kindjes eerst in de juiste houding in de draagdoek of draagzak gezet, om daarna de oorkappen op te doen. Bij rugdragen kregen ze de oorkappen vooraf op. Het gebruik van een draagdoek die nog verder geknoopt moet worden of draagzak, maakt voor het gebruik van de oorkappen geen verschil. Beide varianten zijn getest.

Mijn verwachting was dat de wat grotere kindjes de oorkappen direct af zouden willen doen. Maar dit bleek niet het geval. Alle kindjes bleven rustig. Dit geeft aan dat de oorkappen, met de zachte elastische band, comfortabel aanvoelen en geen druk geven. Ook de reductie van prikkels zal bijdragen aan een rustig gevoel.

Slapen in de doek

Veel baby’s slapen snel in een draagdoek of draagzak. Het vertrouwde gewieg heeft een rustgevend effect. Maar hoe vlei je je tegen papa of mama aan met oorkappen op? Dat blijkt zonder moeite te lukken. Het hoofdje iets schuiner, dus met de wang tegen de ouder aan in plaats van met het oortje. Mooi om te zien. Kindjes slapen niet alleen bij evenementen of concerten. Ze worden ook veel in huis gedragen of tijdens een wandeling of boodschap. Het slapen kan ook daar verstoord worden door andere kinderen die luidruchtig spelen, of door een langskomende vrachtwagen. Oorkappen zijn een uitkomst.

Zelf heb ik de oorkappen ook getest met mijn eigen kindjes van zes, drie en twee jaar. De oudste twee droegen de Alpine Muffy, de jongste de Muffy Baby. Mijn kinderen wilden de kappen allemaal meteen op. Ze vonden ze wel stoer. Ik vond het prettig om te merken dat ze me ondertussen wel konden verstaan, het geluid wordt namelijk alleen gedempt.

Rugdragen

Een praktisch aspect: ik droeg tijdens een zeer luidruchtige Formule 1 race mijn jongste in een draagzak op mijn rug. In het begin zat hij rustig om zich heen te kijken en de oorkappen bleven goed zitten. Op een gegeven moment wilde hij ze af doen. Een van de kapjes raakte los en viel. Bij het dragen van je kindje op de rug is dit lastig. Je kan er zelf niet bij om te helpen. Je kan de oorkappen als je alleen bent niet weer goed op doen. Met hulp van iemand om je heen is het snel opgelost. Draag je je kindje op de buik, dan heb je meer controle en zal het geen probleem zijn.

Ik ben aangenaam verrast door de Muffy oorkappen in combinatie met dragen, met name hoe ze ook in huis en in alledaagse situaties van pas komen. Hier had ik nooit bij stil gestaan. Ze geven rust, net als het dragen zelf. Ik raad ze ouders zeker aan!

Sabine Lokin
Gecertificeerd draagconsulent
Up & Close
Upandclose.nl