Als je denkt aan ‘gehoorbescherming verplicht’ dan is het beeld wat dat oproept vast en zeker het welbekende blauwe bord/pictogram met hierop een poppetje met oorkappen. Ook wordt het vaak vrijwel direct in verband gebracht met de bouw. In de bouw is gehoorbescherming verplicht, maar naast de bouw zijn er ook andere beroepen waarbij gehoorbescherming wordt aanbevolen om te gebruiken. Politieagenten, badmeesters of zelfs stewardessen kunnen baat hebben bij goede bescherming tegen geluidsoverlast.

Gehoorbescherming verplicht

Bij sommige beroepen kunnen we er niet omheen. Daar is gehoorbescherming letterlijk verplicht. In de Arbowet is wettelijk vastgelegd dat werkgevers verplicht zijn om de medewerkers gehoorbescherming aan te bieden als er sprake is van geluidsoverlast boven de 80dB. Dit is bijvoorbeeld van toepassing in verschillende fabrieken waar producten worden gemaakt of in de bouw. In de bouw wordt er veelal gebruik gemaakt van oorkappen, maar in fabrieken waar ze bijvoorbeeld auto&rsquo s of tapijt maken, komen de otoplastieken vaker voor. Bij veel organisaties staat er bij binnenkomst ook een bak met van die fluoriserende schuimoordopjes. Ideaal en handig voor de bezoekers natuurlijk.

Gehoorbeschermers aanbevolen

Wist je dat een deurbel of wekker al een geluid van 80 decibel produceert bij een geluidsmeting. Kan je nagaan als je een hele dag op een festival moet werken, dan vliegen de decibellen ook wel om je oren. In het hoorconvenant is vastgelegd dat bezoekers van festivals en evenementen veilig moeten kunnen genieten, maar als bezoekers veilig van muziek moeten kunnen genieten, dan moet het personeel dat toch ook?

Toch is het dragen van gehoorbeschermers zoals oordopjes bij het personeel op evenementen of in clubs nog niet echt ingeburgerd. Als de werkgever het nog niet beschikbaar stelt, dan is het absoluut aanbevolen om zelf de bewuste keuze te maken om oordopjes te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het barpersoneel, de glazenhalers, schoonmakers, beveiliging etc. Ben jij werkzaam in de horecabranche en is er nog geen sprake van gehoorbescherming? Laat je werkgever dan kennis maken met het speciale horecapakket.

Op maat gemaakt of normale oordopjes

Naast het personeel in discotheken of op evenementen, zijn er nog veel meer beroepen waarbij oordopjes uitkomst kunnen bieden. Denk hierbij aan agenten of het ambulanceteam die op motoren rijden, zelfstandig ondernemers die veelal met grof geschut in de weer zijn, badmeesters in de tropische zwembaden of stewardessen die de hele wereld over vliegen. Er kan een keuze gemaakt worden uit normale oordopjes of op maat gemaakte oordopjes.