Tijdens de uitzending van 9 januari besteedde Tros Radar aandacht aan het onderwerp gehoorschade. Het gaat met name over gehoorschade bij jonge festival-, concert- en discotheekbezoekers. Aan het woord komen onder andere KNO-arts drs. Jan van der Borden en dj Ruud van IJperen. Beter bekend als Ruthless. Het item over gehoorschade duurt ongeveer twaalf minuten.

Bekijk het item over gehoorschade bij Tros Radar hier.

In de Radar uitzending

Ruud van IJperen is onder de naam Ruthless al meer dan tien jaar fulltime dj. Hij draait met name hardstyle en freestyle. Als hij niet zelf aan het draaien is luistert hij ook graag naar harde muziek. Zo liep hij geleidelijk steeds meer gehoorschade op. Het begon met een tijdelijke piep, die vanzelf weer weg ging. Maar de piep bleef steeds langer. Na een gehoortest bleek hij een flinke gehoorbeschadiging te hebben. Naast lawaaischade en het oorsuizen ontwikkelde Ruud ook overgevoeligheid voor geluid. Zelfs het geluid van het neerzetten van een glas was voor hem ondraaglijk. Sindsdien draagt Ruud gehoorbescherming. Hij was een van de eerste dj’s die dat deden. En hij moet er nu niet meer aan denken zonder te moeten.

Gehoorschade is onherstelbaar

KNO-arts drs. Jan van der Borden vertelt dat een piep in je oor betekent dat er al schade is ontstaan. En die schade is onherstelbaar. Het vervelende van een lawaaibeschadiging is dat er ook veel andere klachten bij ontstaan. Zoals tinnitus (oorsuizen), hyperacusis (geluid heel erg hard horen), pijn bij het horen en geluiden dubbel horen. Hij hamert er dus op dat schade waar mogelijk moet worden voorkomen. Door laagdrempelig gehoorbescherming aan te bieden op plaatsen waar harde muziek is.

Harde piep

Een kleine overbelasting kan al genoeg zijn om gehoorschade op te lopen. Mirre (25) liep een gehoorbeschadiging op tijdens een incidenteel bezoek aan een festival. Ze hoorde na het festival een hele harde piep. Haar huisarts bevestigde dat dit wees op gehoorbeschadiging. Daar raakte Mirre behoorlijk van in paniek. Ze moest er mee leren leven. Ook Mirre kan inmiddels niet meer zonder haar gehoorbescherming.

Gehoorbescherming

De enige oplossing voor gehoorschade door lawaai is preventie, zegt Van der Borden. Toch blijkt uit onderzoek dat het grootste deel van de  festival-, concert- en discotheekbezoekers geen gehoorbescherming draagt. De meesten hebben geen specifieke reden. Ze hebben er gewoonweg niet aan gedacht dat het nodig is. Of zijn vergeten om oordoppen mee te nemen.

Festivals en events

Alpine PartyPlug oordoppen zijn verkrijgbaar op meer dan honderd festivals en evenementen in Nederland. En in onze webshop. Deze speciale filteroordoppen zorgen ervoor dat de muziekbeleving goed blijft. Ze zitten heel comfortabel en zijn bijna niet zichtbaar in je oren.