Slechts 16 procent draagt oordoppen

Met een warm gevoel kijken we terug op het festivalseizoen van 2016! Toch is het niet alleen positief geluid wat we laten horen in deze blog. We deden onderzoek onder 3.200 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Alle ondervraagden gaven aan zich bewust te zijn van de gevaren van harde muziek voor het gehoor. Fantastisch nieuws natuurlijk! Toch waren we geschokt dat maar 24 procent daadwerkelijk maatregelen neemt. Volgens de Nationale Hoorstichting en diverse onderzoeken zijn oordoppen de beste vorm van bescherming. Bij navraag blijkt dat maar 16% van de ondervraagden oordoppen draagt.

Gevaren van harde muziek

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde ook voor te harde muziek. Wereldwijd lopen volgens de organisatie 1,1 miljard jongeren risico op blijvende gehoorschade. In Nederland ontbreekt exacte data. Maar ook hier wordt het als groot probleem gezien. En niet alleen onder jongeren. In het onderzoek van Alpine geeft 50 procent aan last van het gehoor te hebben gehad door harde muziek. In de leeftijdscategorie 25-34 jaar is dat zelfs 64 procent. Toch geeft 68 procent van de mensen met die problemen aan niet aan gehoorbescherming te doen.

Voorlichting op festivals

“Wij hebben als specialist en marktleider de missie om de stap naar hoogwaardige gehoorbescherming zo comfortabel en logisch mogelijk te maken”, zegt Peter de Roode, Managing Director van Alpine. “Buiten een goed product is voorlichting belangrijk. We stonden dit jaar op meer dan 100 festivals en dance events met onze oordoppen. En ook tijdens het festivalseizoen van 2017 zal dit het geval zijn. We werken samen met organisaties als Mojo, ID&T, ALDA en Extrema. Daarnaast zijn we partner van de Ziggo Dome, Amsterdam ArenA en Ticketmaster.” Ook de Nationale Hoorstichting benadrukt het belang van oordoppengebruik bij blootstelling aan hard geluid. Directeur Laura van Deelen: “We zijn blij dat fabrikanten als Alpine helpen deze boodschap over te brengen!”

Artiesten

Niet alleen de festivalganger wordt blootgesteld aan hard geluid. De artiesten zelf staan natuurlijk ook qua geluid in het middelpunt. Voor artiesten is er dan ook een speciale range aan oordoppen beschikbaar. De oordoppen worden geleverd met drie verschillende, verwisselbare filtersets. Voor een lage, gemiddelde en hoge demping. DJ Tom Ferro, bekend van de hit Steel Drum dat verscheen op Hardwell’s Revealed Recordings: “Als relatief jonge dj pluk ik de vruchten van wat we nu weten over constant hard geluid. Die informatie hadden de eerste dj’s niet. Ik draag al van jongs af aan gehoorbescherming. Inmiddels draag ik op maat gemaakte oordoppen voor optimaal comfort en bescherming. Met minder neem ik geen genoegen!”

Alpine en muziek

Alpine heeft een breed assortiment aan gehoorbeschermers. Op gebied van muziek heeft Alpine een unieke range aan producten voor zowel de muziekbelever als de muziekmaker. Kinderen gaan steeds vaker met ouders mee naar festivals en andere evenementen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen extra gevoelig zijn voor hard geluid. Ze hebben een grote kans op gehoorbeschadiging. Belangrijk dus om juist kinderen goed te beschermen. Daarom heeft Alpine ook speciale oordoppen en oorkappen voor kinderen ontwikkeld.

Alpine heeft als specialist de missie om de stap naar hoogwaardige gehoorbescherming zo comfortabel en logisch mogelijk te maken: “Love your ears”.

*Onderzoeksverantwoording: Het onderzoek van Alpine Hearing Protection is in juni 2016 uitgevoerd door Peil.nl onder 3200 inwoners van Nederland met een leeftijd van 18 jaar en ouder.