Uit het onderzoek van het Zilveren Kruis en TNS NIPO dat vandaag naar buiten kwam, blijkt dat 72% van de jongeren geen gehoorbescherming draagt tijdens het stappen.

Maar liefst 76% snapt wel dat gehoorbescherming een must is en dat als jegehoorschade oploopt er meestal niets aan te doen is (76%). En toch lijken jongeren niet gevoelig voor deze risico’s want 72% geeft aan nooit gehoorbescherming te gebruiken tijdens het uitgaan. Het advies gaat het ene oor in, en het andere oor weer uit…

Maar wat als de piep niet meer stopt?

Jongeren herkennen de piep in de oren wel na een avondje stappen. 57% van de jongeren heeft het weleens meegemaakt. In veel gevallen geven ze aan dat de piep de volgende dag weer verdwijnt en laat dat nu precies de reden zijn om geen gehoorbescherming te dragen. Maar wat als die piep er na een avondje stappen op zaterdagavond, op maandagochtend ook nog steeds is? En op dinsdagmiddag ook nog hoorbaar is? En op vrijdag ook…? Op het moment dat de piep niet meer stopt, is het te laat. En dat kan al na 1x uitgaan maar ook pas na 20x uitgaan. Dit is per persoon afhankelijk en afhankelijk van de luidheid van het geluid waaraan je wordt blootgesteld. Kortom, het argument ‘bij mij gaat de piep altijd weer weg’ is een zwak argument. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je gehoor gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat er mensen arbeidsongeschikt zijn vanwege een hevig piep in hun oren? Wist je dat er mensen zijn die door gehoorschade helemaal geen geluid meer kunnen verdragen? Zeg dan maar dag tegen je carrière of tegen je favoriete muziek. Wees eens eerlijk, jij wilt toch niet een van deze mensen zijn?

Het belang van oordoppen

Wij snappen dat het belang van oordoppen dragen een makkelijke uitspraak is voor ons als Alpine Hearing Protection. Echter, wij worden dagelijks geconfronteerd met het verdriet van mensen die reeds gehoorschade hebben opgelopen. Gehoorschade kan ver strekkende gevolgen hebben voor jou functioneren als mens. Daarom deze 5 extra redenen om gehoorbescherming te dragen.

5 extra redenen om gehoorbescherming te dragen.

  1. Je wilt toch zo lang als het kan blijven genieten van muziek, uitgaan, concerten bezoeken, enzovoort? Het dragen van oordoppen houdt je gehoor gezond. Wel zo leuk namelijk, dat je als je straks 80 bent ook nog wat hoort.
  2. Dag in dag uit, 24/7, continu een piep horen drijft je tot WAANZIN. Er is geen medicijn of behandeling tegen de piep. Eens een piep, is voor altijd een piep. En geloof ons, daar kan je psychisch behoorlijk last van krijgen.
  3. Ambieer je een mooie carrière?  Dream on. Een piep kan je functioneren zo in gevaar brengen dat je uiteindelijk niet meer in staat bent om te werken. Je wordt arbeidsongeschikt. Leuk die avondjes stappen zonder oordoppen, daardoor kan je dan de rest van je leven op de blaren zitten. Dat zijn nog eens ‘legendarische’ stapavonden…
  4. Een gehoorapparaat. Ook al hebben ze inmiddels modellen die minder goed zichtbaar zijn en er modern uitzien, het blijft natuurlijk triest dat je ten gevolge van het niet beschermen van je gehoor, een gehoorapparaat nodig hebt. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten van zo’n ding. Daar zou je heel veel avondjes van kunnen gaan stappen. (PS. Oordoppen kosten nog geen € 15,-).
  5. In slaap komen met een piep in je oren is een hele grote uitdaging. Stel je voor dat je elke avond een hele strijd moet leveren om de piep te negeren om lekker in slaap te kunnen vallen? Het is gewoon nooit stil in je hoofd, er is altijd geluid. Je nachtrust kan hier zwaar onder lijden.

 Nog niet overtuigd?
Ben je nog niet overtuigd? Bekijk dan onderstaand filmpje, gemaakt door Zilveren Kruis Achmea, waarin ADE bezoekers geconfronteerd worden met de gevolgen van een piep door luide muziek.

Laat jij ons weten wat jij van bovenstaand vindt en of jij al oordoppen gebruikt?