Bij Het Klokhuis stond een aflevering helemaal in het teken van gehoorschade bij jongeren. Dolores, vaste presentatrice van het educatieve jeugdprogramma van de NTR, neemt je mee naar de oorsprong van de gehoorbeschadiging en laat op een duidelijke, beeldende manier zien hoe het gehoor werkt. Van de band naar een DJ-auto en van een geluidsmeting naar oordoppen op maat. Meerdere aspecten waarbij je een gehoorbeschadiging kan oplopen komen aan het bod.

Gehoorbeschadiging jongeren

Muziek is het leukste wat er bestaat, maar soms is het zeker geen slecht idee om jezelf af te vragen of die keiharde muziek, bands, MP3-speler, discotheken etc. niet hartstikke slecht zijn voor je oren. Dolores vraagt zich af of de jongeren van tegenwoordig niet bang zijn om een gehoorbeschadiging op te lopen. Gehoorschade is niet alleen iets voor oude mensen en daarom gaat ze op onderzoek uit hoe je het beste een beschadiging kan voorkomen.

Uitzending terugkijken

De kernboodschap is natuurlijk dat jongeren moeten uitkijken voor een disco-oor. Een disco-oor klinkt wel grappig, maar dat is het natuurlijk alles behalve. Een disco-oor wordt veroorzaakt doordat je in een discotheek t&eacute lang naar de harde muziek luistert. Meestal heb je na afloop een vervelende piep of ruis in je oren en dit zijn de eerste tekenen van een gehoorbeschadiging. De piep of ruis gaat in de meeste gevallen na verloop van tijd wel weg, maar de beschadiging is al opgetreden. Als je keer op keer toch weer gaat stappen en het eigenlijk niet doorhebt dat de gehoorschade steeds erger wordt, kan het zo zijn dat je de beschadiging pas een jaar later opmerkt aan je eigen gehoor. Heb je deze uitzending gemist? Dan is het zeker een aanrader om terug te kijken!