Een spontane aankoop of een weloverwogen beslissing. Met sommige producten zoek je het liefst eerst iets helemaal tot de bodem uit voordat je overgaat tot aankoop, maar het kan ook gewoon een toevalstreffer zijn. Dit is eigenlijk afhankelijk van de situatie en het product. Er zijn heel wat studies die het consumentengedrag van het aankoopproces in kaart hebben gebracht. Als we kijken naar een oordop, dan zijn beide situaties wel van toepassing. Nadat je de oordoppen hebt aangeschaft, dan kan er natuurlijk de vraag opborrelen hoelang oordoppen mee gaan en hoe vaak je ze per toepassing kunt gebruiken?’

Impuls of doordacht

Tijdens het winkelen zie je ineens bij het afrekenen een kleurrijk display staan met oordoppen waarvan je het bestaan nog niet afwist. Het trekt je aandacht en denkt: &ldquo Ik ga binnenkort op reis&rdquo. Vliegoordoppen stonden nog niet op je inpaklijst, maar hop. Je rekent af en vliegt binnenkort de zon tegemoet zonder last te hebben van oorpijn of van pratende mensen en huilende baby”s. Echt een typisch voorbeeld van een impulsieve aankoop. Een leuk feitje is dat vrouwen zich gemakkelijker laten verleiden tot een impulsaankoop dan mannen.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een fervent motorrijder bent en je steeds vaker irriteert aan windruis. Je constateert dit probleem en gaat op zoek naar de beste oplossing. Tijdens de zoektocht win je informatie in bij motorvrienden, in je omgeving en op internet kan je lezen op verschillende websites, forums en in artikelen dat oordoppen worden aanbevolen. Leden van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, KNMV, adviseren Alpine MotoSafe. Dat zegt natuurlijk wel iets en na deze uitgebreide zoektocht overweeg je bewust om oordoppen aan te schaffen.

Levensduur van oordoppen

Met de aankoop ongeacht of dit een impuls was of een bewuste keuze ben je natuurlijk super blij en kan je niet wachten om ze te gaan gebruiken. In deze twee geschetste situaties is er gesproken over oordoppen met een filter. Maar hoe vaak kan je deze oordoppen gebruiken tijdens bijvoorbeeld het slapen of met zwemmen? Hieronder het antwoord!

 • Oordoppen met filter
  Hierbij is de levensduur van de oordop heel erg afhankelijk van de frequentie van het gebruik van de oordop. Simpel gezegd, hoe vaak je de oordopjes gebruikt. Ga jij &eacute&eacuten keer per jaar met het vliegtuig op vakantie, dan kan een setje natuurlijk wel jaren meegaan. Maar maak je dagelijks tijdens het slapen gebruik van oordopjes, dan doe je gemiddeld 3 maanden met &eacute&eacuten setje. Het is dus verstandig om na te gaan hoe vaak je de oordoppen wilt gaan gebruiken of heb gebruikt en aan de hand daarvan beslist of ze aan vervanging toe zijn.

Om het totaaloverzicht van de levensduur van oordoppen compleet te maken, vullen we de informatie ook graag aan met de gebruiksfrequentie en levensduur van schuimoordooppen en oordoppen op maat.

  • Schuimoordoppen
   Schuimoordoppen hebben een hele korte levensduur. Ze zijn gemaakt voor slechts eenmalig gebruik, want ze worden snel vies en bevatten snel bacteri&eumln. Het is daarom niet aan te raden om hetzelfde wegwerpoordopje meerdere malen te gebruiken in verband met de hygiëne.
  • Op maat gemaakte oordoppen
   De levensduur van op maat gemaakte oordoppen staat gemiddeld op 4 &agrave5 jaar. Hierbij is het raadzaam, aangezien je oren je leven lang blijven groeien, om na 2 a 3 jaar een gratis lektest te doen. De otoplastieken kan je dagelijks gebruiken. Het is tevens raadzaam om ze goed schoon te houden en te reinigen voor een langere levensduur.