“Naast de telefoon en de portemonnee moet het gewenning worden dat jongeren ook oordopjes meenemen op pad”, vindt de Westervoortse wethouder Arthur Boone. Daarom gaat de gemeente alle jongeren in zijn gemeente die zestien worden, voorzien van een set herbruikbare oordoppen. De gemeente wil de jongeren op deze manier wijzen op het risico op gehoorschade door harde muziek op festivals en feesten. Dat meldt Omroep Gelderland.

Gehoorschade door muziek

Boone: “Gehoorschade loop je al snel op. Daar hoeft de muziek niet zo hard voor te staan. Jongeren hebben vaak niet in de gaten welke problemen harde muziek veroorzaakt. Het is natuurlijk hun eigen verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen, maar ik vind dat wij ze daar wel op kunnen wijzen. We dwingen ze niet.”

Zelf gehoorschade

De wethouder kampt zelf ook met gehoorschade, een van de redenen waarom hij het een belangrijk onderwerp vindt. “Ik denk namelijk dat een goede set oordoppen helpt. Ik verwacht dan ook dat een hele hoop jongeren er gebruik van zullen maken.”

Preventie

Jaarlijks worden zo’n 175 jongeren in Westervoort 16 jaar. Daarnaast wordt eenmalig een inhaalslag gemaakt naar 17- en 18-jarigen. Die krijgen nu ook allemaal een set Alpine PartyPlug oordoppen en een brief van de wethouder van volksgezondheid. Westervoort is volgens de initiatiefnemer de eerste Nederlandse gemeente die op deze manier preventief inzet op beperken van gehoorschade.