Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver: de zon liet zich de hele dag zien, de terrassen zaten overvol en de lente lijkt nu toch echt begonnen! De zon geeft ons weer nieuwe energie maar in dat zonlicht blijken de ramen na een lange winter ook niet meer zo schoon te zijn.

Tijd voor een lenteschoonmaak dus! Door te schrobben, boenen en poetsen lijken we letterlijk de winter uit het huis te verdrijven. Helaas blijken sommige apparaten die we tijdens het schoonmaken gebruiken slecht voor het gehoor. De Arbeidsomstandighedenwet schrijft voor dat werknemers die dagelijks worden blootgesteld aan 80 decibel (dB) of meer verplicht zijn om gehoorbescherming te dragen. Herhaaldelijke blootstelling aan harde geluiden kan namelijk permanente gehoorschade tot gevolg hebben. Nu zal je waarschijnlijk niet wekenlang bezig zijn met je lenteschoonmaak maar toch is het verstandig om even stil te staan bij bescherming van je gehoor. Als je 15 minuten wordt blootgesteld aan 95 decibel is er al kans op gehoorbeschadiging. Daarom hebben we een lijstje samengesteld met de huishoudelijke apparaten en hun geluidsniveau. Je kan ook zelf meten hoeveel decibel wordt geproduceerd met APPs voor de telefoon. Op de volgende pagina hebben wij een selectie gemaakt van de 8 beste gehoorapps.

Indoor apparaten Decibel
Vaatwasser 40-70 dB
Droger 62-65 dB
Electrische handmixer 69-71 dB
Afzuigkap 69-71 dB
Wasmachine 75 dB
Rookalarm 78-85 dB
Stofzuiger 84-89 dB
Tuinapparaten
Grasmaaier 88-94 dB
Boormachine 92-95 dB
Bladblazer 95-105 dB
Tractor 95-105 dB
Cirkelzaag 100-104 dB
Hogedrukreiniger 108 dB
Kettingzaag 110 dB

Nu willen we niet stellen dat met de bezem en het wasbord vroeger alles beter was maar wees je er wel van bewust aan welk geluidsniveau je je oren blootstelt. Zorg daarom dat je je oren ook tijdens het schoonmaken goed beschermd en gebruik gehoorbescherming voor doe-het-zelvers.