De maand april staat dit jaar extra in het teken van de laatste Koninginnedag op 30 april. Met de inhuldiging van Kroonprins Willem-Alexander wordt het feest in Amsterdam alleen maar groter!

Troonopvolging

Het belangrijkste evenement dit jaar is natuurlijk de troonwisseling. De officiële plechtigheden duren van 10.00 uur tot ongeveer 15.30 uur en vinden plaats op De Dam en in de Nieuwe Kerk (volledige programma). Op het Museumplein, dat speciaal voor die dag wordt omgedoopt tot Oranjeplein kun je op grote schermen de inhuldiging volgen. ‘s Avonds is hier het Koningsbal met een gevarieerd programma van optredens, cultuur en kunst. Een goed alternatief voor het Museumplein is het Kingsday Festival in het Olympisch Stadion.

Amsterdam

Koninginnedag is de drukst bezochte feestdag in Amsterdam en staat ieder jaar bol van de evenementen. Zo is er de grootste vrijmarkt van Nederland. Bijna overal kan je je kleedje uitspreiden en je oude spullen verkopen. Verder zijn ook de bootjes in de overvolle grachten kenmerkend voor 30 april. Speciaal dit jaar is de Koningsvaart. Op de kade langs het IJ kan je de optocht goed bekijken. Daarnaast staat het Vondelpark ieder jaar helemaal in het teken van Amsterdams jongste inwoners. Maar ook elders in de stad zijn er veel kinderactiviteiten zoals het Bredewegfestival. Bekijk de video voor korte indruk van Koninginnedag 2012:

Rotterdam

Natuurlijk is er ook in andere steden genoeg te doen. Bezoek in Rotterdam bijvoorbeeld het terras van de Mini Mall waar Queensday Massive plaatsvindt. Vanaf 14.00 uur kun je hier genieten van livebands en dansen op de beats van de DJ&rsquos. Of ga naar Oranjebitter dat van een buurtfeestje inmiddels is uitgegroeid tot een mini-Lowlands.

Tips voor in andere steden

Ook Alkmaar wordt steeds populairder om naar toe te gaan. Bij mooi weer kan je onder het genot van live muziek een terrasje pakken op o.a. het Waagplein. ”s Avonds kan je naar het SLAM!FM feestje in de P8-AFAS Stadion Alkmaar. Den Haag staat natuurlijk bekend vanwege de beroemde KoninginneNach. Dit is een gratis openluchtfestival wat door gaat tot in de late uurtjes. Ook in Utrecht is er voldoende te doen. Zo zijn er op het Domplein en op de Neude verschillende optredens.

En uitgaansoordoppen niet. Tot 30 april krijg je bij iedere bestelling een gratis schminkset.

Drukte

Behalve de Amsterdammers en de Nederlandse toeristen zullen voor “Queen”s Day” ook veel buitenlandse toeristen naar Amsterdam gaan. Door de verwachte drukte wordt geadviseerd om met het openbaar vervoer naar Amsterdam te reizen. &nbspDe stad wordt voor grote delen afgesloten voor het verkeer waardoor het onmogelijk is om met de auto de stad te bereiken. De NS rijdt die dag met een aangepaste dienstregeling die is verwerkt in de reisplanner. Soms kan het verstandig zijn om niet naar Amsterdam Centraal maar naar Amsterdam Zuid (voor Museumplein, Vondelpark en Leidseplein) of Amsterdam Amstel (Oosterpark, Weesperplein en Waterlooplein) te reizen.

p.s. Tijdens al dat feestgedruis rondom Prins Pils drink je natuurlijk een koningsbiertje.