Meer aandacht voor gehoorbescherming in bioscopen en sportscholen

Bioscopen, sportscholen en studentenverenigingen hebben hun goede voornemen voor 2019 al gemaakt. Het beschermen van het gehoor van bezoekers krijgt in het nieuwe jaar topprioriteit, en is door de partijen in het ‘Derde convenant ‘preventie gehoorschade versterkte muziek‘ zelfs officieel zwart op wit vastgelegd. Staatssecretaris Paul Blokhuis Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ook zijn handtekening onder het convenant gezet. Blokhuis is blij met deze stap. “Bij concerten en festivals is het al heel normaal om goed na te denken over gehoorbescherming. Maar er zijn natuurlijk veel meer plekken waar je versterkte muziek tegenkomt.”

Derde convenant preventie gehoorschade

In 2014 werd al het eerste convenant gesloten tussen de organisatoren van muziekevenementen, poppodia en voormalig staatssecretaris Martin van Rijn van het Ministerie van VWS. In dit convenant zijn diverse afspraken gemaakt en is vastgesteld dat het volume tijdens concerten, dancefeesten en bij poppodia flink omlaag  moest. Hard geluid kom je echter niet alleen in het uitgaansleven tegen. Daarom gaan nu meer plekken waar versterkte muziek is te horen actief aan de slag om het gehoor van bezoekers beter te beschermen.

Gehoorbescherming onmisbaar in dagelijks leven

Dat er nog veel meer situaties zijn waarin gehoorbescherming geen overbodige luxe is, daar weten we bij Alpine natuurlijk alles van. Björn Immerzeel, gehoorbeschermingsspecialist voor de muziek- en festivalmarkt bij Alpine Hearing Protection: “De meeste mensen denken bij gehoorbescherming misschien als eerste aan oordopjes voor concerten en festivals. Maar er is ook ontzettend veel vraag naar gehoorbescherming voor andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld motorrijden, klussen, reizen of het bezoeken van sportwedstrijden. Sportwedstrijden? “Jazeker. Je gehoor beschermen tijdens het aanmoedigen van je favoriete voetbalteam is minstens zo belangrijk. Het joelende publiek  in een vol stadion stoot bijvoorbeeld aardig wat decibellen uit.” Ook is er vraag naar gehoorbescherming voor activiteiten die niet zo voor de hand liggen. “Bijvoorbeeld oordopjes voor tijdens het sporten in lawaaiige sporthallen of het kijken naar motor- of autoraces. Je staat hier misschien niet direct bij stil, maar gehoorbescherming komt in alle denkbare situaties met hard geluid van pas.”

Welke afspraken zijn er gemaakt?

De brancheverenigingen die het convenant hebben getekend, houden aan de hand van steekproeven in de gaten of de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk worden nageleefd. Dat moet vervolgens gerapporteerd worden aan het ministerie van Volksgezondheid. “Het is dus niet alleen maar een goed voornemen, we houden ook echt toezicht op de uitvoering”, zegt Ruben van Dorssen, woordvoerder van het ministerie. Verder is in het convenant afgesproken dat op plaatsen waar hard geluid is, bezoekers makkelijk aan oordoppen kunnen komen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de maximale geluidsniveaus en het meten daarvan. Tot slot gaan de ondertekenaars op verschillende manieren voorlichting geven over gehoorschade.

Het convenant gaat begin 2019 in.