Je gehoor verliezen, dat wil je toch niet? Gehoorschade ontstaat sluipenderwijs maar is onomkeerbaar. Van enkele keren een piep in je oor of te lang motorrijden zonder gehoorbescherming kan je al gehoorschade oplopen. Gehoorschade behoeft zeker een puntje van aandacht. Zo denkt Den Haag er ook over, want gehoorschade bij jongeren krijgt prioriteit in het Nationaal Programma Preventie (NPP). Het NPP start februari 2014 en loopt tot en met 2016.

Jongeren met gehoorschade

In het NPP krijgt gehoorschade bij jongeren prioriteit. Dit is een goede zaak, want tienduizenden jongeren lopen jaarlijks gehoorschade op. Ongeveer de helft van deze groep loopt gehoorschade op tijdens het uitgaan. Niet geheel verrassend aangezien het volume in discotheken, kroegen of tijdens festivals niet bepaald zacht is. De meeste jongeren weten wel van het fenomeen gehoorschade en de gevolgen van gehoorschade af, maar denken: “Mij overkomt het niet”.

Extra maatregelen

Voorlichting alleen is niet genoeg, want de meeste jongeren denken dat het alleen anderen overkomt. Daarom moeten er preventieve maatregelen genomen worden. Deze maatregelen zijn opgenomen in het NPP. Bij deze extra maatregelen valt te denken aan volumebeperking, voorlichtingen, het beschikbaar stellen van gehoorbescherming, het meten en informeren over de (hoogste) geluidsniveau en het inlassen van een ”oorpauze”.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil aan het einde van het jaar een convenant sluiten met de Hoorstichting en de evenementenbranche met betrekking tot de geluidsnorm bij evenementen. Tot op heden is er nog geen convenant verschenen, maar om gehoorschade bij jongeren te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken mag het gemiddelde geluidsniveau niet hoger zijn dan 92,5 dB.

Geluidsnorm in de toekomst

Hoe hoog de geluidsnorm in de toekomst ook zal zijn, het is overduidelijk dat gehoorbescherming noodzakelijk is om gehoorschade te voorkomen. Voordat het echter zo ver is, blijft de muziek te hard staan. Daarom is het belangrijk om jouw gehoor te beschermen.