Heerlijk genieten van de vogeltjes die fluiten als je in het bos loopt, helemaal opgaan in de muziek van je favoriete artiest bij een concert of gewoon de dagelijkse gesprekken. De gelijkenissen in deze verschillende situaties is dat het allemaal draait om het geluid wat je waarneemt. Het horen van geluiden is voor veel mensen de aller normaalste zaak van de wereld. Hier sta je eigenlijk niet zo bij stil, maar het gehoor is echt veel waard. Je kunt je namelijk toch geen leven voorstellen als je vanaf nu ineens niets meer zou horen?

Slechthorend of doof

Helaas zijn er ook veel Nederlanders die nauwelijks of zelfs helemaal niets horen, namelijk de slechthorende of doven. Uit onderzoek van de NVVS en de Nationale Hoorstichting blijkt dat maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders een slecht gehoor hebben. Sommige worden al doof geboren maar andere lopen naarmate men ouder wordt door verschillende situaties gehoorschade op. De bekendste vorm van een gehoorbeschadiging is tinnitus, waarbij je flink last kan hebben van een ruis, piep of gesuis in je oren. Als je eenmaal een gehoorbeschadiging hebt opgelopen, en je dus slechthorend of zelfs doof geworden bent, kan dit je leven behoorlijk be&iuml nvloeden.

Medische ingreep

Er wordt door middel van de magie van de kip aan medicijnen gewerkt dat voor de genezing van gehoorschade moet gaan zorgen. Daarnaast is de technologie vandaag de dag zo ontzettend ver in ontwikkeling dat het mogelijk is om doven of slechthorende mensen weer opnieuw te laten horen. Er wordt dan een implantaat in het slakkenhuis van het oor geplaatst waardoor het weer mogelijk is om geluiden waar te nemen. In de media komen verschillende prachtige verhalen naar buiten waarbij mensen of zelfs baby&rsquos voor het eerst horen. Er is zelfs een televisieprogramma ”Doof!” gepresenteerd door Natasja Froger waarbij deze situaties aan bod komen. Het is natuurlijk een hele openbaring als je van niets horen naar iets horen gaat. Dat levert vaak een emotionele situatie op, zo ook bij dit prachtige voorbeeld van Joanne Milne.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S7LcNUxcQ8Y

Gehoorbescherming

Zoals duidelijk is geworden staan de ontwikkelingen zeker niet stil en laten we hopen dat er over een aantal jaren steeds minder mensen zijn die met een gehoorbeschadiging kampen. Tot die tijd is het noodzaak om gehoorschade tot een minimum te beperken. Gebruik gehoorbescherming zodat jij ook nog een lange tijd van alle geluiden om je heen kan blijven genieten.