Onbeperkt genieten van muziek met je muziekoordopjes in, is er na vandaag de dag niet meer bij. Er zijn namelijk verontrustende onderzoeksresultaten bekend geworden waarbij je jezelf nog maar eens goed moet afvragen of het dit allemaal waard is. Het kan namelijk zomaar zijn dat jouw mp3-speler helemaal niet aan de eisen voldoet en dat je hierdoor een gehoorbeschadiging kan oplopen.

Genieten van muziek

Het is altijd fijn om je favoriete muziek bij je te hebben op je mp3-speler of mobiele telefoon. Muziekoordoppen in je oren en lekker luisteren maar. Het is vast wel eens voorgekomen dat je het volume net even een tikkeltje harder zet om extra te genieten. Mocht je dit zelf niet vaak doen, dan heb je vast weleens mee mogen genieten van de muziek van een voorbijganger. Dit geeft gelijk goed aan dat een mp3-speler veel te hard kan waardoor een gehoorbeschadiging op de loer ligt.

Gehoorschade door mp3-spelers

Sinds januari 2013 gelden er binnen de Europese Unie strengere eisen ten behoeve van persoonlijke muziekspelers. Dit heeft betrekking op mp3-spelers en mobiele telefoons. Het maximaal toegestane geluid is 85 decibel (dB). Mocht een muziekspeler toch harder kunnen, dan zijn fabrikanten verplicht om te waarschuwen voor dit harde volume.

Echter, eind 2013 nam de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de proef op de som en deed een steekproef. De resultaten zijn schrikbarend, want maar liefst 80% van de mp3-spelers en mobiele telefoons voldeden helemaal niet aan deze Europese geluidseisen.

Goedkope muziekspelers

De NVWA heeft 31 apparaten in de prijscategorie van €10 tot € 100 getest. Uit het onderzoek blijken 26 apparaten niet aan de wettelijke voorschriften te voldoen. Vooral de goedkopere modellen muziekspelers bleken erg gevaarlijk voor het gehoor bij langdurig gebruik. Met andere woorden betekent dit gewoon dat je een gehoorbeschadiging oploopt en de gevolgen van gehoorschade leven lang moet accepteren.

Er is niet vrijgegeven welke mp3-spelers of mobiele telefoons niet aan de eisen voldoen, maar er is namens de NVWA wel een schriftelijk verzoek naar de producenten uitgegaan met het vriendelijke verzoek om de apparaten aan te passen. Mocht dit niet gebeuren, dan volgen er uiteraard boetes of worden ze van de markt gehaald. Aangezien er niet wordt vermeld welke muziekapparaten wel/niet aan de norm voldoen, kan je er niet vanuit gaan of jouw apparaat goed/slecht is. Let daarom zelf goed op of je geluid niet te hard staat zodat je een gehoorschade oploopt.