Als je zelf een concert of festival bezoekt, dan bescherm je je gehoor natuurlijk met oordoppen. Uit recent onderzoek is gebleken dat professionele muzikanten hier ook maar beter zo vroeg mogelijk mee kunnen beginnen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat deze doelgroep bijna vier keer zoveel kans heeft om het gehoor te verliezen dan de normale bevolking. Daarnaast hebben muzikanten vanwege de blootstelling aan hard geluid, 57% meer kans op tinnitus.

Gehoorverlies bij muzikanten

In het tijdschrift Occupational and Environmental Medicine is het Duitse onderzoek met hierbij alle onderzoeksresultaten gepubliceerd. De onderzoekers hebben van 2004 tot en met 2008 gekeken naar de medische dossiers van zeven miljoen Duitsers. Hiervan waren drie miljoen Duitsers tussen 19 en 66 jaar en in deze groep bevonden zich 2.227 muzikanten. In deze vier jaar durende onderzoeksperiode werden bijna 248.000 gevallen van gehoorverlies gemeld. Hiervan waren 238 muzikanten met gehoorproblemen.

Naar aanleiding van alle vergelijkingen is aangetoond dat muzikanten vier keer meer kans hebben op gehoorverlies. Dit is natuurlijk te herleiden aan de blootstelling aan hoeveelheid van alle muzikale prikkels die ze om zich heen hebben als ze op het podium staan. Ze komen veel meer en langduriger in contact met lawaai en dat verhoogt de kans op tinnitus. In dit geval wel te verstaan met 57%. Aangezien het gehoor voor muzikanten heilig is, zijn deze gehoorproblemen zoals oorsuizen behoorlijk ernstig te noemen.

Gehoorbescherming voor muzikanten

Gezien het aantal professionele muzikanten en de ernst van de resultaten, de gevolgen kunnen immers beperkingen in het uitoefenen van het beroep en ernstig verlies van kwaliteit van leven zijn, is gehoorverlies in deze groep van groot belang voor de publieke gezondheid.aldus de auteurs van het onderzoek. De gegevens bewijzen de noodzaak om maatregelen te nemen.

De onderzoekers adviseren daarom dat alle muzikanten standaard gehoorbescherming moeten gebruiken, ongeacht of ze nu viool spelen in een orkest of de drummer zijn in een hardrock band. Ben je zelf ook muzikant en wil je ook je gehoor zo goed mogelijk beschermen tegen eventuele gehoorproblemen, maak dan gebruik van onze speciale oordoppen voor muzikanten.

Ben je benieuwd naar het gehele onderzoek en alle conclusies, klik dan hier.