Goedemorgen buurman! Uit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlanders meer contact wil met zijn buren maar daar vaak niet aan toekomt. Met dat in het achterhoofd is Douwe Egberts in 2006 begonnen met het organiseren van de Nationale Burendag. Sinds 2008 wordt dit mede georganiseerd door het Oranje Fonds die per Burendagactiviteit maximaal €500,- beschikbaar stelt.’

Burendag wordt ieder jaar in het vierde weekend van september georganiseerd. In 2013 valt deze dag op 21 september. Op Burendag komen buren gezellig samen en steken ze de koppen bij elkaar om iets goeds te doen voor elkaar en voor de buurt. In 2012 kwamen 1,5 miljoen buren verspreid over het hele land samen om de buurt gezelliger en leuker te maken. De spelletjesmiddag is altijd erg populair om te doen maar er zijn nog veel meer leuke ideeën te bedenken. Zoals een (kleding)ruilbeurs, een barbecue of juist een high tea, een foto- of filmmiddag over de buurt, bloemperkjes aanleggen etc.

 

Een goede buur is beter dan een verre vriend maar helaas is het niet altijd rozengeur &nbspen maneschijn tussen buren. De vele programma&rsquos op televisie zoals Bonje met de Buren, de talloze burenruzies die bij de Rijdende Rechter voorbij komen en de vele berichten in de media wijzen daarop. Het blijkt dat een ruime meerderheid op &eacute&eacuten of andere manier last van de buren heeft. En dit aantal is de laatste jaren ook nog toegenomen. De oorzaak daarvan is lastig te achterhalen. Zijn we met z&rsquon allen minder tolerant geworden? Of was het vroeger gebruikelijker dat je je buren kende en waar nodig hielp? Feit blijft dat een burenruzie erg vervelend is en je woonplezier kan verderven terwijl je je juist thuis prettig moet kunnen voelen. Er zijn gelukkig veel tips te vinden over hoe je buren hier op kan aanspreken. Maar zelf kan je ook heel wat doen:

  • Maak kennis met je buren voor een goede verstandhouding (bijvoorbeeld tijdens Burendag).
  • Zorg voor een goede geluiddempende ondervloer of vloerbedekking.
  • Plaats geen geluidsinstallaties op de grond of tegen de muur.
  • Trek op houten vloeren je schoenen uit.
  • Voorkom het slaan van deuren door deurstoppers en stukjes rubber in de deurpost.
  • Meld je buren tijdig dat je een feestje geeft en nodig ze eventueel uit voor het feestje.
  • Gebruik een koptelefoon in plaats van de muziek harder te zetten.

Komen jullie er zelf niet uit dan is het mogelijk om de hulp van de buurtbemiddeling of desnoods de politie in te schakelen. Heb je alles al geprobeerd maar wil niks werken dan kan je als uiterste redmiddel nog de rechter inschakelen en een vermindering in huur eisen. Maar natuurlijk kan je ook altijd nog naar een set goede oordoppen grijpen!