‘Gehoorbeschermer draagt bij aan foutloze MRI-scans’

Scott Martin, radiodiagnostisch laborant bij het OLVG ziekenhuis in Amsterdam, nam ruim een jaar geleden contact op met Alpine Hearing Protection. In het Amsterdamse stadsziekenhuis werd al jaren gezocht naar een geschikte gehoorbeschermer voor baby’s en peuters. De timing van Scott had niet beter kunnen zijn, Alpine Muffy Baby lag op dat moment namelijk klaar voor lancering. Inmiddels maakt het OLVG dankbaar gebruik van de oorkap, die baby’s en peuters beschermt tegen het schadelijke geluid in een MRI-scanner.

MRI-scan: oorverdovend

MRI-scanners maken lawaai. Véél lawaai. Het geluid van bijvoorbeeld een nieuwe wide-bore scanner van Philips of Siemens bereikt, bij sommige scans, een piekvolume tussen de 115 en 120 dB. Dit is vergelijkbaar met het volume van een laag overvliegend vliegtuig. Het dragen van gehoorbescherming in een MRI-tunnel is daarom verplicht. Bij de uitvoering van sommige scans wordt zelfs het dragen van oordoppen in combinatie met een beschermende oorkap sterk aangeraden.

“Ik was ‘over the moon’ toen ik hoorde over de Muffy Baby en mocht het product gelijk gaan testen. Wat een fantastisch product!”

De enige oplossing voor MRI bij baby’s en kleine kinderen

Het geluid in een MRI-tunnel is dus schadelijk voor je gehoor. Het gehoor van kinderen is volop in ontwikkeling en nog vele malen gevoeliger. Gek genoeg maken MRI-producenten alleen beschermende oorkappen voor volwassenen. Het OLVG worstelde jarenlang met het probleem dat er geen geschikte gehoorbescherming verkrijgbaar was voor baby’s en peuters. De enige oplossing was om een soort geïmproviseerde bescherming te gebruiken met kleine schuimrubberen pads en oordopjes die in tweeën werden gesneden. Radiodiagnostisch laborant Scott Martin besloot daarom zelf actie te ondernemen, en nam contact op met Alpine Hearing Protection. “We waren bij het OLVG lange tijd ten einde raad. Ik heb zelf tinnitus opgelopen tijdens het motorrijden en het luisteren naar te harde muziek. Ik weet dus hoe belangrijk het is om je gehoor goed te beschermen. Zelf gebruik ik al een aantal jaar gehoorbescherming van Alpine. Daarom heb ik contact gezocht om te informeren naar de mogelijkheden voor baby’s en kleine kinderen. Ik was ‘over the moon’ toen ik hoorde over de Muffy Baby en ik mocht de oorkap gelijk gaan testen. Wat een fantastisch product!”

“In de ruim 20 jaar dat ik dit werk doe heb ik nooit zo’n mooi en effectief product kunnen vinden. Dankzij de Muffy Baby krijgen we de perfecte scans, waardoor we gemakkelijk een diagnose kunnen stellen.”

Perfecte scans zonder artefacten

MRI-scanners hebben een zeer krachtig magnetisch veld (30.000 keer sterker dan het gemiddelde aardmagnetisch veld!). Het is daarom levensgevaarlijk om ijzer in de buurt van deze machines te brengen. Zelfs kunststof kan afwijkingen geven op de scans. Alpine Muffy Baby bevat geen metalen onderdelen en is daarom als enige oorkap voor baby’s en kleine kinderen geschikt voor gebruik in een MRI-scanner.

Multifunctioneel toepasbaar

De Muffy Baby is namelijk niet alleen prettig in gebruik omdat deze het gehoor beschermt, het vereenvoudigt ook het in positie leggen van het kindje. “We merken dat baby’s rustiger zijn wanneer ze de oorkap dragen. Ze zijn meer op hun gemak en hebben minder last van angst. Het resultaat is natuurlijk een goede en bruikbare scan.”

Muffy Baby in het OLVG

Voor het maken van een MRI-scan worden baby’s bij het OLVG in een speciale vacuümmatras gewikkeld. Op deze manier worden de kinderen in positie gelegd. “Helaas worden zelfs dan kindjes vaak wakker door het lawaai in de MRI scanner. Dit is niet alleen traumatisch voor zowel kind als ouder, maar het veroorzaakt ook beweging. En beweging zorgt weer voor slechte MRI beelden. Met de komst van de Muffy Baby gebruiken we de vacuümmatras in combinatie met een roesje en de oorkap. Dit werkt perfect!”

Ongeëvenaard comfort en pasvorm

Medici in het OLVG zijn eensgezind als het gaat over de gebruiksvriendelijkheid van de Muffy Baby. Het comfort en de pasvorm is volgens Scott ongeëvenaard: “De oorkappen passen perfect rond de klein oortjes van baby’s en bieden bescherming tegen het geluidsniveau van MRI’s. De pasvorm is uitstekend en het kindje ligt stabiel in de MRI-scanner.” De Muffy Baby draagt bij aan het produceren van foutloze scans, waardoor het stellen van een juiste diagnose wordt vereenvoudigd. “In de ruim 20 jaar dat ik dit werk doe heb ik nooit zo’n mooi en effectief product kunnen vinden. Ook de specialist die de kindjes begeleid is ook erg tevreden. Ik raad de Muffy Baby aan iedereen aan!”