Grote evenementen waar maar liefst duizenden mensen op af komen met maar één gezamenlijk doel: genieten en er een leuke dag van maken! Ik hoor je denken: ‘festivals’. Lekker buiten in de open lucht, drankje erbij en laat de zon maar schijnen. Onder grote evenementen vallen natuurlijk niet alleen maar festivals. Denk hierbij ook aan internationale beurzen, concerten en voetbalwedstrijden. Met zo”n grote menigte bij elkaar wordt het al snel erg rumoerig en het zal je dan ook niet verbazen dat dit weleens een gehoorbeschadiging zou opleveren.

Gevaar voor het gehoor

Het komt je vast bekend voor dat als je naar een groot evenement gaat, je helemaal opgaat in de menigte. Je zintuigen worden geprikkeld en je wordt helemaal &eacute &eacuten met het geheel. Zoals met een voetbalwedstrijd als men met zijn allen massaal staan gaat juichen of bij een concert dat iedereen lekker gaat meezingen. Helaas is het bijwonen van zulke evenementen een gevaar voor het gehoor.

Geluidsrecord: 137,6 dB

Als we de Nederlandse evenementen vergelijken met evenementen in andere landen, zoals sportwedstrijden van ijshockey, softbal of American football, dan kan er wel vastgesteld worden dat het altijd nog groter, massaler en harder kan. Er worden zelfs wereldrecords verbroken als het gaat om luidste, lawaaierige stadions. Deze records zijn vastgelegd in het Guinnes Books of Records. Het huidige wereldrecord voor het luidste publiek in de geschiedenis, zijn de fans van Seattle Seahawks. De Seattle Seahawks is een Amerikaanse football team uit Seattle, Washington. De fans hebben zo hard gejuicht dat dat heeft geleid tot 137,6 decibel. Dit is vergelijkbaar met een kleine aardbeving, dus erg zachtzinnig ging het er niet aan toe.

Voorkom gehoorschade

Dr Tim Rindlisbacher, directeur van &acuteSports health in Cleveland Clinic te Toronto&rsquo, zegt het volgende: &ldquoEach time your ears have been ringing, that is evidence of hearing loss. There”s no recovery mechanism in place for the death of those inner ear cells. Hearing protection would be a really smart idea.&rdquo. Waar het op neerkomt is dat gehoorschade een onomkeerbaar proces is en dat problematieken zoals tinnitus voorkomen kunnen worden door het gebruik van gehoorbescherming.

&ldquoAt a loud event, preventing ear damage can be as simple as wearing earplugs or protective earmuffs properly.&rdquoaldus Healthhaim. De boodschap is luid en duidelijk, namelijk gebruik oordoppen. Voor volwassen zijn er de PartyPlug oordoppen en voor kinderen is er keuze uit kleurrijke oorkappen of oordopjes. Voor baby&rsquos zijn er de Em&rsquos 4 Bubs.

Bron: Healthaim, CBC en NPR