Nederlandse supporters bewijzen keer op keer tot de fanatiekste te behoren. Denk jij dat de Olympische Spelen in Rio minder populair zijn dan het WK-voetbal? Dan heb je het mis. Het aantal zoekopdrachten voor hotels in Rio tijdens de Spelen is zelfs 378 procent hoger dan normaal! Wat je sport ook is, als supporter moedig jij je favoriete sporter of team natuurlijk luidkeels aan. En het dak van het stadion gaat eraf als er wordt gescoord. Voor gehoorbescherming op festivals en concerten is volop aandacht. Maar hoe zit het met oordopjes voor sportwedstrijden? Ook tijdens sportevementen word je blootgesteld aan een heleboel decibellen. Is het dragen van oordopjes in het stadion dan aan te raden? Wij zeggen volmondig: ja.

De meest luidruchtige sportfans

Stadiontoeters, dweilorkesten, een uitbundige menigte die joelt, zingt en aanmoedigt. Het geluidsvolume loopt nogal op tijdens sportwedstrijden.

Fun facts:

  • Tijdens het WK voetbal in 2010 was het geluid tijdens een wedstrijd gemiddeld 100.5 decibel. Dat is vergelijkbaar met een kettingzaag of een straaljager die op 90 meter hoogte overvliegt. Met dit volume kun je al binnen 4 minuten permanente gehoorschade oplopen.
  • Het blijkt zelfs dat je als Nederlander nog wat extra uit moet kijken. Tijdens het WK in 2014 bleken de Oranje fans het meest luidruchtig van alle Europese fans.
  • Het Guinness Book of Records houdt zelfs de statistieken bij van de luidste schreeuw in een sportstadium. Op dit moment staat dat op naam van de fans van Kansas City Chiefs met 142.4 decibel! Dat is net zo luid als de sirene op de eerste maandag van de maand terwijl je ernaast staat. Zo veel decibellen zijn direct schadelijk. Dus gehoorbescherming is geen overbodige luxe.
  • Al dat harde aanmoedigen zou niet eens te helpen!

6 op 10 wedstrijden te luid

Niet alleen in grote stadions, ook in kleinere zalen kan het er oorverdovend aan toe gaan. Een coach bij een volleybalwedstrijd moet tijdens een time out schreeuwen om zichzelf verstaanbaar te maken. Laat staan dat de spelers elkaar in het veld nog verstaan. Als je het vergelijkt met wat is toegestaan op werkplekken zijn 6 van de 10 basketbalwedstrijden te luid. Niet alleen de fans zijn hiervoor verantwoordelijk. De stadions dragen bij door het volume extra hard te zetten. Dit bleek uit onderzoek van de New York Times.

Oordopjes voor sportwedstrijden

Kortom gehoorbescherming bij een sportwedstrijd is zeker geen overbodige luxe. Wil je je gehoor beschermen, maar wel nog de goede sfeer meekrijgen? Kies dan voor oordoppen met een speciaal filter. Voor volwassenen raden we de nauwelijks opvallende Alpine PartyPlug oordopjes aan. En voor kinderen de Alpine Pluggies Kids oordopjes of Alpine Muffy oorkappen. Zo ben je niet alleen verzekerd van een mooie wedstrijd, maar ook van het behoud van je gehoor.