Wist je dat je oren je hele leven lang blijven doorgroeien? Het verschil zit hem in de millimeters, dus het is niet zo dat je de volgende dag ineens wakker wordt met oren zoals Dombo de olifant! Dat zou wat zijn zeg, maar dat is teveel fantasie. Terug naar de realiteit, want het groeiproces van het oor en de gehoorgang heeft zo zijn gevolgen. Daarnaast zijn er ├╝berhaupt ook verschillen te ontdekken tussen verschillende gehoorgangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kinderen, man en vrouw.

Oordoppen voor de kleine gehoorgang

Op maat gemaakte oordopjes

Een goed voorbeeld van de gevolgen van het groeien van de gehoorgang zijn de op maat gemaakte oordopjes. De oordopjes worden precies op maat van de gehoorgang gemaakt, maar doordat het oor door het kraakbeen blijft groeien, verandert de gehoorgang. Hierdoor kan de oordop niet meer lekker zitten en wordt er geadviseerd om jaarlijks of in ieder geval eens in de 2 &aacute 3 jaar een lektest uit te voeren. Oordopjes op maat zijn ook geschikt voor mensen met een kleine gehoorgang. Mensen met een smalle gehoorgang hebben vaak bij normale oordopjes dat het niet lekker past omdat die te groot zijn. Dan bieden op maat gemaakte oordopjes natuurlijk uitkomst. Op de afbeelding liggen aan de linkerkant kleine otoplastieken. Deze zijn beduidend kleiner dan de otoplastieken die aan de rechterkant zichtbaar zijn.

Smalle gehoorgang

Oren zijn er in veel verschillende vormen en maten. Er wordt weleens gezegd dat mannen grotere oren hebben en over het algemeen is dit ook wel het geval. Doordat vrouwen kleinere oortjes hebben, hebben ze ook vaak een nauwe, smalle gehoorgang. Hierdoor hebben ze meer baat bij een kleiner oordopje. Voor kinderen heeft Alpine de Pluggies Kids op de markt gebracht. Dit zijn speciale kleinere oordopjes, die wat hogere demping hebben dan onze andere oordopjes. Deze kleine oordopjes zijn ook prima geschikt voor vrouwen, of zelfs ook voor mannen, met een kleine gehoorgang. Het is ook nog mogelijk om het oordopje in te korten, mocht het filter nog te veel uitsteken.