Een goede motorhelm is natuurlijk belangrijk voor je veiligheid. Maar ook je gehoor verdient bescherming op de motor. In motorhelmen kan het volume van windruis oplopen tot wel 115 dB. Geluiden van 85 dB of meer kunnen gehoorschade veroorzaken. Bovendien zorgt het harde geluid ervoor dat je eerder vermoeid raakt. En dat je je communicatiesysteem niet goed hoort. Dus windruis is een serieuze issue voor motorrijders.

Wat maakt een helm stiller?

De keuze voor een aerodynamische helm helpt al enorm bij het beperken van geluidsoverlast op de motor. Hoe beter de wind langs je helm glijdt, hoe stiller het is. Grote ventilatieroosters aan de buitenkant? Een spleet tussen de helm en het vizier? Ruimte onder je kin waar lucht tussen kan? Allemaal aspecten waarvan de helm minder stil wordt. Dus als je zoekt naar een stille helm let dan op de gaafheid van de vorm. Kies voor een gladde afwerking zonder vinnen en ventilatieroosters aan de buitenkant. Kijk ook naar de kwaliteit en afstelbaarheid van het vizier. En let erop dat de helm goed afsluit bij de kin.

Oordopjes op maat

Naast de keuze voor een aerodynamische helm is het zeer aan te raden om oordoppen te dragen. Het beste zijn oordopjes op maat. Die zitten ook het meest comfortabel. Wel zo fijn!

De stilste motorhelmen

Volgens de Engelstalige motorwebsite RideApart maakt Schuberth de stilste motorhelmen. Het is de enige fabrikant die het aantal decibels bij verschillende snelheden communiceert. Ook is dit de enige fabrikant met een windtunnel op het hoofdkantoor. Schuberth geeft aan dat de C3 PRO 84 dB doorlaat bij een snelheid van 100 kilometer per uur. De S2 zou door de iets lossere pasvorm rond de nek 85 dB doorlaten bij diezelfde snelheid.

Op de tweede plaats zou Shoei staan op het gebied van stille helmen. Ook dit bedrijf vertrouwt met name op windtunneltesten. Ze hebben zelfs een speciale arm ontworpen die de helm opzij, omhoog en naar beneden beweegt in de tunnel. Dit zodat ze de rijcondities het beste kunnen nabootsen. Er zijn alleen geen cijfers beschikbaar van andere motorhelmmerken dan van Schuberth.