3, 2, 1… Gelukkig Nieuwjaar! De vuurpijlen gaan de lucht in en de duizendklappers worden afgestoken. Helaas kan dat knallende vuurwerk ook voor gehoorschade zorgen. Wist je dat jaarlijks tussen de 800 en 1600 mensen blijvende gehoorschade oplopen door het harde geluid van vuurwerk tijdens oud en nieuw feesten?

Vuurpijl harder dan een straaljager

Sinds een aantal jaar is er in Nederland een maximum aantal decibel voor vuurwerk vastgesteld. Op twee meter afstand mag vuurwerk ‘slechts’ 156 decibel produceren. Ter vergelijking: in iemands oor schreeuwen is ongeveer 110 dB  en een straaljager van dichtbij is 135 dB. Een vuurpijl die afgaat  maakt ondanks de regels dus nog steeds ontzettend veel lawaai. Als je langer dan een minuut wordt blootgesteld aan 100 dB kan je direct gehoorschade  oplopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel mensen tijdens de jaarwisseling tinnitus of een overgevoeligheid voor geluid oplopen.

Hoe voorkom je gehoorbeschadiging?

Wij kunnen er niet voor zorgen dat je op 1 januari fris en fruitig wakker wordt maar we kunnen wel zorgen dat dit zonder oorsuizen of een piep in je oren is. Dit kan door je oren te beschermen met WorkSafe  oordoppen. Met deze oordoppen kan je nog wel genieten van de explosieve geluiden die zo kenmerkend zijn voor Oud en Nieuw maar de harde tonen worden eruit gefilterd en je voorkomt zo gehoorbeschadiging. Niet alleen je eigen oren maar zeker ook die van je kinderen wil je natuurlijk goed beschermen. Met de Pluggies Kids https://www.alpine.nl/gehoorbescherming/pluggies-kids oordopjes worden de kinderoren op een onopvallende manier beschermt. Of kies voor de vrolijk gestreepte Muffy gehoorkap . Tijdelijk krijg je bij aankoop van een Muffy een gratis vuurwerkbril zodat de oren én ogen van jouw kroost veilig het nieuwe jaar beginnen. Wil je tenslotte ook dat je hond ontspannen aan het nieuwe jaar begint? Neem dan een kijkje bij onze gehoorbescherming speciaal voor honden.

Wij wensen je een hele fijne jaarwisseling en alvast een heel goed nieuw jaar. Love Your Ears, ook in 2016!