Oordop, gehoorbeschermer, oordopjes, gehoorbescherming of toch oordoppen. Dit zijn in ieder geval genoeg termen, maar wordt er met elke term wel hetzelfde bedoeld? Of zit er toch een andere betekenis achter? Soms is het heel verwarrend, want er zijn natuurlijk oordopjes om muziek te luisteren, maar oordopjes zijn er ook om jouw oren te beschermen tegen gehoorschade. Dan zijn er ook nog gehoorbeschermers. Volg je het nog een beetje? Tijd om duidelijkheid te verschaffen en ik leg het daarom graag uit!

Gehoorbescherming

Gehoorbescherming is een algemene term voor een fysieke bescherming van het oor tegen lawaai. Dit is een mooie definitie van de term gehoorbescherming, wat simpelweg inhoudt dat het gehoor wordt beschermd. Op deze manier kan lawaai geen gehoorschade aanrichten. Naast het feit dat men veelvuldig gebruikt maakt van gehoorbeschermers tegen overmatig lawaai bijvoorbeeld tijdens het uitgaan, is het ook mogelijk om voor een ander doeleinde gehoorbescherming te gebruiken. Hierbij kan je denken aan gehoorbeschermers tijdens het slapen omdat je last hebt van een snurkende partner of juist tijdens het zwemmen zodat je je oor beschermt tegen water.

Soorten gehoorbescherming

Gehoorbescherming is er in verschillende soorten en maten biedt op deze manier voor iedere doelgroep of activiteit een passende oplossing.

  1. Universele oordoppen
  2. Oordoppen op maat (otoplastieken)
  3. Oorkappen
  4. Oorproppen (schuimoordopjes)

Een korte uitleg per soort gehoorbeschermer kan je hier lezen.

Verschillen tussen oordoppen

Eigenlijk is het dus heel makkelijk, want simpel gezegd zijn oordoppen dus een vorm van gehoorbescherming. Oordoppen zijn er dan ook nog in verschillende soorten, namelijk op maat gemaakt, universeel en van schuim. Oordoppen en de term oordopjes is hetzelfde alleen is oordopjes dan een verkleinwoord. Als je op zoek bent naar oordopjes, dan kom je ook nog weleens muziekoordopjes tegen. Deze muziekoordopjes worden uiteraard gebruikt om muziek te luisteren via de mp3-speler of mobiel. Dat is overduidelijk wel iets anders dan oordopjes om je gehoor te beschermen. Jouw gehoor verdient de beste gehoorbescherming!