Waar zouden we zijn zonder muzikanten? En waar zou je als muzikant zijn, zonder je gehoor? Maar waarom moet je als muzikant gehoorbescherming dragen? Wat zijn de risico’s als je geen gehoorbescherming gebruikt? Wij geven antwoord!

Hoe luider hoe korter

Gehoorschade treedt op door een combinatie van harde geluiden en de duur dat je er aan wordt blootgesteld. Met andere woorden, hoe luider het geluid, hoe korter je er in kan staan. In 2009 vestigde de band KISS het record van ’s wereld luidste band met een geluidsdruk van 136 dB. Daar loop je direct gehoorschade mee op. Moet je nagaan dat je het hele concert luistert, dan blijft er bijna niets van je gehoor over. In een werkomgeving geldt dat je vanaf 85 dB gehoorbescherming moet dragen. Als muzikant wil je natuurlijk weten hoe lang je dan zonder risico kan optreden. Helaas is daar moeilijk antwoord op te geven. Het is niet alleen afhankelijk van welk instrument je speelt maar ook van je positie ten opzichte van je band- of orkestleden en van de muziekstijl. Ben je nieuwsgierig hoe hard jouw band speelt of hoe hard jouw instrument is? Je kan zelf testen hoe lang je zonder gehoorbescherming kan spelen door dit te checken met de MusicSafeCheck-app. De app meet het geluidsniveau en geeft je meteen een advies. In onderstaande tabel zie je ook hoe snel de maximum blootstelling zonder gehoorbescherming is bereikt.

Geluidsniveau Maximale blootstelling zonder gehoorbescherming
86 dB 2 uur
89 dB 1 uur
92 dB 30 minuten
94 dB 15 minuten
98 dB 7 minuten
102 dB 3 minuten
106 dB 90 seconden

Bescherm je waardevolste bezit als muzikant

Goed, niet te lang en te luid dus. Maar veel beroepsmuzikanten spelen de hele dag door. ’s Ochtends geven ze les, ’s middags repeteren ze en ’s avonds staan ze op het podium. Ondanks dat het er tijdens muzieklessen minder hard aan toe gaat dan op het podium is het toch belangrijk om hier bij stil te staan. Het is goed om je oren af en toe een pauze te gunnen. De trilhaartjes in je gehoor krijgen dan de tijd om enigszins te herstellen. Heb je door je drukke programma daar geen tijd voor, dan is het verstandig om tijdens ieder moment dat je muziek speelt of waarop er om je heen muziek wordt gespeeld gehoorbescherming te dragen.

Muzikanten hebben 3,6 keer meer kans op gehoorschade

Maar wat voorkom je er eigenlijk mee? Misschien heb je zelf ook wel eens last van piepende oren, oorsuizen of een doffer geluid. Of dat je je oren dicht moet drukken bij scherpe en harde geluiden. Vaak neemt dit na verloop van tijd af maar het wordt echt serieus als het niet meer weggaat. Uit een onderzoek van het Leibniz-Institut für Präventionsforschung und Epidemiologie blijkt dat professionele muzikanten 3,6 keer meer kans op lawaaidoofheid hebben.  Ook het Academisch Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan naar de status van het gehoor van musici van vijf symfonieorkesten. Nu is een symfonieorkest weliswaar niet hetzelfde als een heavy metal band of een dj maar er zijn qua risico’s voor het gehoor zeker overeenkomsten. Uit het onderzoek blijkt dat musici, in vergelijking met niet-musici, veel vaker last hebben van klachten die gerelateerd zijn aan gehoorschade. Zo heeft 17% last van tinnitus en heeft 20% van de musici last van diplacusis. Bij diplacusis neem je met het ene oor een andere toonhoogte waar dan met het andere oor. Verder heeft meer dan 50% last van hyperacusis. Dit is een symptoom waarbij je geluid als te luid, onaangenaam of zelfs pijnlijk ervaart. Het is ten slotte opvallend dat 19% van de musici zich zou schamen voor een gehoorprobleem. De vraag is echter waar kies jij voor: de schaamte van een gehoorbeschadiging of de zekerheid van gehoorbescherming?

Wat zijn je opties?

Omdat het belangrijk is dat je de muziek blijft horen adviseren wij muzikanten altijd te kiezen voor filteroordoppen en niet voor schuimoordoppen. De schuimoordoppen blokkeren het geluid waardoor je de muziek niet meer goed hoort. Het filter in filteroordoppen zorgt er juist voor dat je de muziek blijft horen maar dan zachter. Het is alsof je het volume zachter draait. Je band- of orkestleden blijf je gewoon verstaan en in veel gevallen versta je ze zelfs beter omdat je de ruis weg filtert. Een stuk prettiger dus om mee op te treden. Je hebt de keuze uit universele muziekoordoppen zoals de Alpine MusicSafe Pro en muziekoordoppen op maat. Als je het budget hebt, raden we je aan om oordoppen op maat te laten maken. De oordoppen zijn een exacte kopie van je gehoorgang waardoor ze gegarandeerd comfortabel zitten en goed aansluiten. De oordoppen vallen mooi weg in je oorschelp en door het transparante materiaal vallen ze nauwelijks op. Maar mocht je liever juist iets opvallends willen dan kan je ook kiezen voor blauwe of rode oordoppen.

Is gehoorschade het einde van je carrière?

Heb je helaas al gehoorschade, dan is dat natuurlijk erg balen. Met jou blijken er vele anderen te zijn helaas: Louis Tomlinson, dj Hardwell, Chris Martin, André Hazes en Will.I.Am. Hoewel Phill Collins in 2011 is gestopt vanwege gehoorschade kunnen veel muzikanten met maatregelen (minder optreden, zachter spelen, gebruik van gehoorbescherming, etc.) redelijk goed door blijven spelen. En er zijn zelfs dove en slechthorende muzikanten. Robbie Wilde, ook wel bekend als The deaf dj is rechts volledig doof en links voor 80%. Hij voelt letterlijk de muziek om de muziek te ‘horen’. Het hoeft gelukkig dus niet het einde van je muziekcarrière of hobby te betekenen! Desondanks kan je het natuurlijk beter voor zijn en voorzichtig met je gehoor om gaan. Love your ears!