Heb jij al kaarten gescoord voor de nieuwe Star Wars film? Deze week komt de film uit in Nederland en gaat waarschijnlijk de boeken in als de bioscoopfilm van 2015! Een bioscoop film bezoeken is vaak een leuk avondje uit en kan door het enorme beeldscherm en het geluid een intense beleving van de film geven. De intensiteit is in sommige bioscopen echter behoorlijk heftig. De combinatie van het beeld en het geluid maken de ervaring, maar de vraag die tegenwoordig veel gesteld wordt is waarom het geluid zo hard moet.

Als je om je heen rondvraagt, blijkt dat toch behoorlijk wat mensen ervaring hebben met zeer luide bioscoopfilms. Voor sommige mensen staat het geluid in de bioscoopzaal zelfs zo hard dat ze vroegtijdig de filmzaal verlaten of überhaupt niet meer naar de bioscoop gaan. Bij een tekenfilm of romantische komedie valt het vaak nog mee maar zodra er een beetje actie bij komt kijken gaat het volume omhoog.  Denk bijvoorbeeld aan James Bond films, The Hunger Games of Mad Max Fury Road. Het harde geluid van de films is niet alleen onplezierig maar kan zelfs tot gehoorbeschadiging leiden. Tijdens de film Inception heeft een Belgisch meisje een aantal jaar geleden gehoorschade opgelopen. Er werden tijdens die film pieken van 118 dB gemeten. Dat is vergelijkbaar met een straaljager die overvliegt en dit geluidsniveau kan al bijna direct schadelijk zijn. Ter vergelijking, de grens voor gehoorschade ligt bij  85 decibel! Maar ook bij een film als Frozen, waar veel jonge kinderen heen gaan, bedroeg het geluidsniveau 98 dB. Zo is een avondje bios weliswaar leuk voor je ogen, maar helemaal niet leuk voor je oren.

Zijn er regels voor geluid in de bioscoop?

Het zal je misschien verbazen maar in de meeste landen (een uitzondering is België) zijn er geen regels voor het maximum aantal dB’s in de bioscoopzaal. Joan Allen, de vice-president van Dolby Laboratories het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het geluid bij de meeste films, legt uit dat het probleem gedeeltelijk bij de filmmakers ligt. Dolby adviseert dat het geluid staat op iets dat “fader level 7” heet. Bioscopen weten dat het publiek dit vaak te hard vindt en zetten daarom het geluid op niveau 5 of 6. Als antwoord hierop maken filmmakers het geluid in de film juist weer harder. Met als gevolg dat het geluid alsnog erg hard kan staan.

Gelukkig is het niet nodig om de bioscoop helemaal te vermijden. Ben je van plan om binnenkort naar bijvoorbeeld Star Wars The Force Awakens te gaan, bereid je dan goed voor en neem een set oordoppen mee. Zo geniet je nog steeds van de film (en het geluid) alleen op zo’n manier dat je na afloop niet met een piep in je oren naar buiten loopt. Ga je graag met je kinderen naar de bioscoop dan is een set speciale kinderoordopjes aan te raden.

Wij vragen ons af, draag jij wel eens oordoppen in de bioscoop?