Schaapjes tellen, warme melk drinken, een boek lezen…Soms werkt er even niets om in slaap te komen. Maar wist je dat er een aantal dingen zijn die je kan doen om de kans op een goede nachtrust te vergroten? Met deze zes handige tips ben je bijna zo goed als zeker van een heerlijke nachtrust!
Houd een vast slaapschema en ritueel aan
Je slaapt beter als je op vaste tijden naar bed gaat en op dezelfde tijden opstaat. Zo leer je je lichaam een bepaald ritme aan. Wijk hier ook in het weekend niet te veel vanaf door een nachtje door te halen en een gat in de dag te slapen. Dit schijnt namelijk dé reden te zijn dat 39% op zondag slechter slaapt. Zorg daarnaast voor een vast ritueel voordat je naar bed gaat. Als je iedere avond even leest, een douche neemt of nog een kwartiertje rustige muziek luistert dan geef je je lichaam en geest seintjes dat het tijd is om te gaan slapen. Daardoor zal je lichaam alvast het slaaphormoon melatonine gaan aanmaken.
Creëer een rustig ogende slaapkamer
Kies voor een slaapkamer die rust uitstraalt. Geen bonte dekbedovertrekken maar effen kleuren die mooi matchen bij de rest van de kamer. Zorg verder dat je ruimte groter lijkt door bijvoorbeeld het bed in het midden van de kamer te plaatsen. In een grotere ruime voel je je minder benauwd en slaap je dus rustiger. Een plantje op je kamer zorgt voor een fris klimaat maar ook hiervoor geldt: overdaad schaadt. En houd tenslotte je bed vrij van boeken, flesjes water en smartphones. Daar zijn nachtkastjes voor in het leven geroepen.
Kies voor een andere bedpartner dan je smartphone
We weten het: waar jij gaat, gaat je smartphone. Maar het is niet verstandig om je telefoon mee naar bed te nemen. Het is niet alleen de afleiding omdat je nog éven je Facebook checkt, een Snapchat ontvangt of een e-mail verstuurd. Het zijn ook de prikkelingen waardoor je hersenen worden geactiveerd. Maar boven alles is het probleem het blauwe licht van smartphones, tablets, laptops en tv’s. Dit licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine waardoor je lichaam juist weer wakker wordt. Leg je smartphone dus ruim voor je gaat slapen al buiten handbereik en uit het zicht, zo kom je ook niet in de verleiding.
Zorg voor een stille omgeving
Het zal je niet verbazen dat je in een rustige omgeving beter slaapt dan in een luide omgeving. Mensen die langs een drukke weg wonen of luidruchtige buren hebben kunnen hier maar al te goed over meepraten. Mocht je in zo’n luidruchtige omgeving wonen of een partner hebben die ’s nachts hele bossen omzaagt, slaap dan met oordopjes. Oordoppen zorgen ervoor dat de vervelende geluiden worden gedempt zodat je rustig in slaap valt en ongestoord doorslaapt. Draag speciale, zachte oordopjes zoals de SleepSoft oordopjes. Die zitten de hele nacht comfortabel in je oor en hebben een demping waarmee je de volgende ochtend wel gewoon je wekker nog hoort.
Slaap in een donkere kamer
Verduister je slaapkamer zo goed als mogelijk. Hoe dikker de gordijnen hoe beter! Licht belemmert (daar is hij weer) de aanmaak van melatonine. Dat is ook de reden waarom we op lange zomeravonden vaak veel actiever zijn dan in de donkere dagen voor kerst. Zet voordat je gaat slapen al wat lichten uit en poets bijvoorbeeld in het donker je tanden. Ook hiermee geef je je lichaam een signaal: het is bedtijd.
Let op je eten en drinken
Wist je dat het bekende ‘slaapmutsje’ juist averechts werkt? Je valt er inderdaad makkelijker door in slaap maar de kwaliteit van je slaap is veel slechter. Nog even afgezien van hoe je je de dag erna voelt… Matig ook met koffie en andere dranken met cafeïne en/of suiker zoals cola en energy drink. Vooral cafeïne kan soms nog uren doorwerken. Verder kunnen ook hele vette of pittige gerechten of op een laat tijdstip eten zorgen dat je buik nachtdiensten moet draaien. Daardoor blijft je lichaam actief en val je niet in slaap. En trouwens, die kop warme melk helpt wel echt! Melk bevat tryptofaan en dat geeft het lichaam weer de juiste stoffen voor het aanmaken van melatonine.
Welke van deze tips pas jij al toe?