Is het slecht om te slapen met oordoppen in?

Is het slecht om te slapen met oordoppen in?

Bijna iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving, zo’n persoon die overal en in elke onmogelijke positie kan slapen. Rechtop in een stoel, opgevouwen in een vliegtuig of ondersteboven op een bank. Helaas is niet iedereen gezegend met zo’n speciale ‘gave’. Denk maar eens aan de mensen uit het RTL 5 programma Bizarre Slapers. Dit zijn de meest extreme gevallen. Er zit nog een groep mensen onder waar het niet zó ernstig is, maar die ook minder goed slapen en daarom slaap oordoppen gebruiken. Maar is het wel goed voor je oren om elke dag met oordoppen in te slapen? Wij geven antwoord.

 

 

Niet kunnen slapen

 

Woelen en draaien, schaapjes tellen, niet in slaap kunnen vallen of juist knettergek worden van geluidsoverlast van de buren of een snurkende partner. Dit klinkt als slapeloosheid, waarvan de medische term insomnie is. Maar liefst 40% van de Nederlanders en Belgen slaapt slecht. Er zijn drie verschillende vormen van slapeloosheid en de oorzaken kunnen erg uiteenlopen. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld spanning en stress, gevolg van alcoholgebruik of lichamelijke of hormonale klachten. Soms is er ook niet concreet een vinger op te leggen of komt het juist door bepaalde gewoontes.

 

Dat slapeloosheid vervelende klachten oplevert en dusdanige gevolgen heeft voor het dagelijkse leven is iets wat als een paal boven water staat. Een oplossing voor slapeloosheid is het gebruik van oordoppen. Met name speciale slaap oordoppen kunnen een uitkomst bieden. Oordopjes voor het slapen bestaan er in verschillende soorten, namelijk schuimoordopjes, oordoppen met een filter of op maat gemaakte oordoppen. De werking en het gebruik kunnen erg verschillen.

 

 

Slapen met oordoppen in schadelijk?

 

Wanneer je een lichte slaper bent of bijvoorbeeld consequent door omgevingsgeluiden wakker wordt gehouden, kunnen slaap oordoppen een goede uitkomst zijn. Lekker slapen willen we natuurlijk allemaal. Om die reden zijn er inmiddels al veel mensen die elke nacht slapen met oordoppen in. Recentelijk kregen wij de volgende vraag van een slechte slaper die zich aan het oriënteren was op slaap oordoppen:

 

“Is het slecht om te slapen met oordoppen in? Ik overweeg om oordoppen voor het slapen aan te schaffen maar ik vraag me af of het misschien niet goed voor je is om elke nacht met oordoppen in te slapen.”

 

Een hele logische vraag! Maar er is geen reden om zorgen te maken.  Het antwoord is eenvoudig: Er zit geen enkel gevaar in het dagelijks gebruiken van oordoppen om beter te kunnen slapen. Zo beaamt ook KNO arts Sietske Meinesz.

 

Kno-arts Sietske Meinesz: “Op zich is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor. Als je geen last hebt van oorontstekingen of van ophoping van cerumen (oorsmeer) in het oor, kun je zonder zorgen doorgaan met het dragen van oordopjes”.

 

Als je de oordoppen goed schoon houdt en er zorgvuldig mee om gaat is er geen enkele reden om je zorgen te maken. Het is dus niet slecht of schadelijk om elke nacht met oordoppen in te slapen.

 

 

Dagelijkse Hygiëne

 

Bij dagelijks gebruik van oordoppen, is het stukje hygiëne wel van belang. Het is bij oordoppen met een filter en op maat gemaakte oordoppen raadzaam om ze dagelijks/regelmatig te reinigen met lauwwarm water en zeep. Daarnaast worden de Alpine SleepSoft, oordoppen met een speciaal zacht filter geleverd tezamen met de Alpine Cleaner. Dit is een schoonmaakhaakje om oorsmeer in de oordop mee te verwijderen. Op deze manier gaan de oordoppen langer mee, het hygiënisch voor in het oor en kan jij weer lekker slapen.

 

Ben je op zoek naar tips om beter te kunnen slapen? Wij schreven hier een blog over: 6 slaaptips voor een goede nachtrust.

 

Voor informatie over de verschillende oordoppen die kunnen helpen kan je terecht bij onze slaapoordoppen.

Terug naar blog