Waarom zetten festivals en clubs de muziek niet zachter? Alpine hearing protection Oordoppen oorkappen beschermen uw oor red dot award  feest concert festival Muziek   MusicSafe MusicSafe Oorkap MusicSafe Pro

Waarom zetten festivals en clubs de muziek niet zachter?

De NOS kopte: “Steeds meer jongeren kopen oordopjes” en prompt viel iedereen daarover heen. Want volgens velen was het maar onzin die oordopjes. Waarom zetten festivals en clubs de muziek gewoon niet zachter? Dan heb je geen oordopjes nodig. Helaas komt er iets meer bij kijken dan een zwaai aan de volumeknop.

 

Convenant Preventie gehoorschade muzieksector

Door het convenant dat begin 2014 is afgesloten, is er steeds meer aandacht voor gehoorschade tijdens het uitgaan. Niet verwonderlijk dat dit ook kan rekenen op een kritische noot. In het convenant zijn afspraken gemaakt om het risico op gehoorschade te verminderen onder andere door het aanbieden van oordopjes. Zeker op festivals kan het er hard aan toe gaan. Bovendien kan het gestelde limiet van 103 dB zonder gehoorbescherming alsnog al binnen enkele minuten schadelijk zijn. Waarom draaien ze het volume niet zachter?

 

Gillende meisjes

Het antwoord is simpel: dan hoor je de muziek (bijna) niet meer. NIMBY-klagers zullen zich daar erg over verbazen want zij horen op kilometers afstand het geluid nog. Maar het is niet alleen de muziek dat geluid maakt. Zeker een groter publiek maakt ook veel geluid. Mensen kletsen, bewegen proosten, zingen, de wind waait en dat maakt geluid. Als je je bedenkt dat een gesprek al snel 60 dB is, stel je dan eens voor hoeveel decibel een hele groep mensen die tegelijk klets maakt. Of een concertzaal vol met gillende tienermeisjes. De muziek moet hier nog bovenuit komen.

 

Speciale Speakers

Daarbij komt dat je bij grotere stages de muziek ook achterin nog goed wilt horen. Het geluid wordt daarom voorin harder gezet waardoor het er daar hard aan toe gaat. Dit voorkom je door in plaats van een aantal grote speakers vooraan, heel veel kleine speakers rondom het publiek te plaatsen. Op die manier is er een betere geluidsverdeling is. Voor veel organisatoren is dit echter financieel maar ook praktisch niet haalbaar. Met de opkomst van de zogenoemde line array speakers, waarmee je de speakers heel precies op het publiek kan richten, wordt er al zeker een goede stap gemaakt.

 

Concertzalen

In bovenstaande punten zit er wel een verschil tussen festivals en concertzalen of poppodia. Bij openlucht festivals &lsquo verdwijnt&rsquohet geluid terwijl concertzalen en poppodia vaak zeer goede geluidsisolatie hebben. Hier draait het ook veel meer om een goede akoestiek wat bij openlucht podia minder goed haalbaar is. Indoor kan de muziek dus makkelijker zachter worden gezet.

 

Endorfine

En dan heb je nog het subjectieve argument dat mensen de bass in hun lijf willen voelen. Het volume is bij bepaalde stijlen zoals techno, metal en hardstyle onderdeel van de beleving en dat voel je niet als de muziek zacht staat. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat je lichaam bij het luisteren naar harde muziek endorfine aanmaakt. Endorfine is een stofje dat onze hersenen aanmaken en dat pijn onderdrukkend werkt. Daarbij is endorfine medeverantwoordelijk voor het ontstaan van een gelukkig gevoel.

 

Oplossing

De stiltedisco waarbij iedereen een koptelefoon met de muziek op heeft zou uitkomst kunnen bieden. Maar ook hierin schuilt gevaar omdat je de koptelefoons zelf veel te hard kan zetten. Kortom een eenduidige oplossing, waarin iedereen tevreden gesteld kan worden en waarbij iedereen veilig en onbezorgd kan genieten van de muziek, is er nog niet. Tot die tijd is het dragen van oordoppen zoals de Alpine PartyPlug nog steeds de beste oplossing.

Nieuw