decibel en gehoorschade - alpine hearing protection

Op 3 maart is het weer World Hearing Day. Op deze dag staan we stil bij de ruim 466 miljoen mensen wereldwijd die gehoorschade hebben. Gehoorschade is een groot probleem, ruim 1 op de 7 mensen ervaart problemen met het gehoor. Veel problemen ontstaan door het niet of verkeerd beschermen van je gehoor tegen geluiden van meer dan 80 decibel. Hoe ontstaat gehoorschade, wat kun je doen om gehoorschade te voorkomen, en wat is een decibel nu eigenlijk?

Geluiden schadelijk vanaf 80 decibel

Wist je dat geluiden al schadelijk kunnen zijn vanaf 80 decibel? Trilharen raken bij 80 decibel overbelast, en kunnen door de geluidsdruk kapot gaan. Als je je bedenkt dat het geluid van een deurbel 80 decibel is, het lawaai op een schoolplein makkelijk over de 80 decibel heen gaat, en een drukke kroeg al snel tegen de 90 decibel aanloopt, dan loop je vrij snel gehoorschade op.

Wanneer zijn decibellen schadelijk voor je gehoor?

Hoe schadelijk decibellen zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je naar harde geluiden luistert. Zo kan iemand  8 uur per dag ‘veilig’ blootgesteld worden aan geluiden van 80 decibel, zonder direct gehoorschade op te lopen. Elke drie decibel erbij betekent een verdubbeling van het geluid. Zo kun je 4 uur per dag ‘veilig’ naar 83 decibel luisteren, en 2 uur per dag ‘veilig’ naar 86 decibel. Bij het maximale geluidsniveau van 103 decibel bij concerten en discotheken, loop je dus al binnen 5 minuten gehoorschade op.

Niet voor niets wordt sterk aangeraden altijd oordoppen te dragen bij concerten. Zoals in dit artikel te lezen is. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2321925-maximaal-veilig-geluidsniveau-bij-concerten-blijkt-alleen-veilig-met-oordoppen.html

Wat is een decibel eigenlijk?

Een decibel, afgekort als dB (A), is een maateenheid om aan te geven hoe hard een geluid is. Mensen horen geluiden tussen de 0 decibel en de 140 decibel. Bij 0 decibel wil het niet zeggen dat er geen geluid is, maar we nemen als mens deze geluiden niet waar. Geluiden van 140 decibel en meer horen we nog wel, deze geluiden zijn echter zo hard en pijnlijk voor onze oren dat je bijna direct doof wordt. Hoe harder het geluid, des te meer decibellen. Hoe meer decibellen, des te groter is de kans op permanente gehoorschade.

Wat kun je doen om gehoorschade te voorkomen?

1.Voorkom blootstelling aan harde geluiden

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, soms kun je de blootstelling aan harde geluiden niet voorkomen. Toch kun je rekening houden met bijvoorbeeld een trein die voorbij raast (90 decibel), en op het perron of de spoorwegovergang net een paar meter extra afstand nemen. Of denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden op straat waar een grote drilboor (95 decibel) wordt gebruikt, steek dan toch even de straat over.

2. Verkort de blootstelling aan harde geluiden

Hoe lang we aan geluiden worden blootgesteld, speelt een grote rol bij gehoorbeschadiging. Neem voldoende rust als je je in een omgeving bevindt met harde geluiden. Door regelmatig een paar minuten rust te nemen, voorkom je gehoorschade. Ga bijvoorbeeld wat vaker naar buiten, of maak dankbaar gebruik van het toilet.

3. Gebruik gehoorbescherming zoals oordoppen en oorkappen

Oordoppen zijn vaak gemaakt van schuim of rubber. Oordoppen dempen het omgevingsgeluid met 15 decibel tot 30 decibel. Bij Alpine kun je filter oordoppen kopen van thermoplastisch materiaal. Deze oordoppen zijn anti-allergeen. Voor iedere situatie zijn oordoppen te verkrijgen, zoals de PartyPlug wanneer je regelmatig naar een feestje of festival gaat, de MotoSafe wanneer je motor rijdt, en voor kinderen zijn Pluggies te verkrijgen. Oorkappen worden over je oor geplaatst, en dempen het geluid met 15 decibel tot 30 decibel. Bij Alpine is speciaal voor Baby’s de Muffy Baby te verkrijgen. Voor kinderen en ouderen adviseren wij de Muffy.

4. Eet gezond

Het klinkt misschien gek, maar zorg dat je genoeg antioxidanten en goede vetten eet. Deze zorgen namelijk voor extra bescherming van je gehoorgang. Het eten van broccoli, boerenkool en spinazie wordt zo dus echt een feestje, en helpt jou je gehoor te beschermen. Ook het eten van avocado’s en noten zijn een smakelijke en verstandige aanvulling op veel maaltijden.

5. Test je gehoor

Het is altijd goed een gehoortest te doen als je problemen ervaart met het volgen van gesprekken, je regelmatig in drukke omgevingen bent met schadelijke decibellen, of vaak een piep, ruis of ander geluid ervaart in je oor. Tinnitus (het horen van een constante pieptoon of ruis in je oren) is een groot probleem, en het is dan ook belangrijk zorgvuldig met je gehoor om te gaan. Test je gehoor eenvoudig en snel met een online gehoortest. Binnen een aantal minuten weet je hoe goed of slecht je gehoor is, en of een afspraak bij een audicien gewenst is.