Oorpijn bij kinderen en volwassenen

Oorpijn bij kinderen en volwassenen

Pijn in je oor is erg vervelend en gaat vaak gepaard met druk in je oor, irritatie en soms zelfs gedeeltelijke doofheid. Niet fijn dus! Je gehoor is immers een belangrijk zintuig dat je elke dag nodig hebt. Snelle verlichting van de klachten is dan ook gewenst, maar hoe ontdek je de oorzaak en wat is dan de oplossing?
 

Wat is de oorzaak van oorpijn? 

Pijn in je oor wordt vaak veroorzaakt door een verstopping in de buis van Eustachius. Dit is een open verbinding tussen je oren en de keel- en neusholte. Als de buis verstopt zit, bijvoorbeeld door slijm, dan is de luchtdruk niet meer gelijk. De druk op het trommelvlies neemt toe en dit veroorzaakt pijn. 

Oorpijn kan op allerlei manieren ontstaan zoals: zwemmen, vliegen, gehoorschade, verstoppingen of infecties veroorzaakt door bacteriën of schimmels. Bij vliegreizen wordt oorpijn veroorzaakt door drukverschil dat ontstaat tijdens het opstijgen en landen. Bij verstopping of oorproppen komt de druk door de opbouw van overtollig en/of uitgedroogd oorsmeer.


Maar pijn in de oren kan ook door een verkoudheid komen of na harde geluiden. Als je na harde geluiden aanhoudend oorpijn hebt, dan kan dit een teken van beginnende gehoorschade zijn.


Symptomen en klachten bij oorpijn 

Aangezien het oor een complex orgaan is en het in verbinding staat met de keel, staat oorpijn bijna nooit op zichzelf. Naast pijn in het oor kan je ook hier last van hebben: 

 

-Koorts 
-Oorsuizen 
-Kloppende en stekende pijnscheuten 
-Een piep 
-Jeuk 
-Verstopt gevoel 
-Hoofdpijn 
-Keelpijn 
-Kiespijn 
-Verkoudheid 
-Diarree 
 

Hoe kan je oorpijn snel oplossen?  

Heb je een combinatie van klachten of langdurig last van oorpijn, neem dit dan serieus. Ons advies is om dan contact met je huisarts op te nemen om de oorzaak te ontdekken.  


Voorkom oorpijn, verzorg en bescherm je oren goed 

Oorpijn door verkoudheid, infectie of griep is lastiger te voorkomen. Maar irritaties of pijn door overtollig oorsmeer en oorproppen gelukkig wel. Oorsmeer is een natuurlijke substantie die je oor van binnenuit schoonhoud. Bij ophoping of aanmaak van overtollig oorsmeer kan dit problemen geven.  

De oorverzorgingsproducten van Alpine zijn speciaal ontwikkeld om oorproppen op te lossen en het te voorkomen. De Verwijderdruppels zorgen voor snelle verlichting bij oorproppen en de 100% natuurlijke Hygiëne spray helpt je oren soepel, gehydrateerd en schoon te houden. 


Lees ook eens dit blog over oorverzorging: Alles over oorverzorging


Bescherm je oren 

Pijn door gehoorschade is te voorkomen. De meeste situaties waar gehoorschade optreedt zijn namelijk voorspelbaar en plan je van te voren. Bereid je daarom goed voor en zorg voor gepaste gehoorbescherming. Voor een clubavond, festival of concert zijn de Alpine PartyPlugs geschikt en voor race-events, doe-het-zelf klussen en andere luidruchtige situaties raden we onze oorkappen aan. Ook voor kinderen! 

Nieuw