Hoe kies ik de juiste oordoppen voor festivals, concerten en uitgaan? Alpine hearing protection Oordoppen oorkappen beschermen uw oor red dot award feest concert festival  partyplug partyplug pro natural partyplug Custom 4D

Hoe kies ik de juiste oordoppen voor festivals, concerten en uitgaan?

Je bent op zoek naar filteroordoppen voor gebruik tijdens festivals, concerten en uitgaan. Waarmee je gehoor goed beschermd is en je nog steeds kunt genieten van de muziek. Op het gebied van universele gehoorbescherming heb je bij Alpine keuze uit de PartyPlug en de PartyPlug Pro Natural. Wat is het verschil en welke van de twee is voor jou de beste keuze? De filters zijn het grootste verschil. De PartyPlug Pro Natural heeft lineair dempende filters en de PartyPlug non-lineaire. Wat dat precies inhoudt leggen we hier uit.

 

 

Wat is lineaire/rechtlijnige/vlakke demping?

Lineaire, rechtlijnige of vlakke demping. Misschien heb je deze termen wel eens voorbij zien komen in relatie tot oordoppen. Maar wat houden ze eigenlijk in? De betekenis van alle drie de termen is gelijk. Het is een eigenschap van filteroordoppen die perfect zijn voor het luisteren naar muziek. Dankzij filters die lineair dempen blijf je de muziek namelijk precies zo horen zoals zij bedoeld is. Alleen wordt het volume teruggebracht naar een veilig niveau. Ideaal voor muzikanten en bezoekers van festivals en concerten. De Alpine PartyPlug Pro Natural oordoppen hebben zulke filters.

 

 

Lineaire demping versus non-lineaire demping

Het oor en de waarneming van geluid zijn erg complex. Heel simpel gezegd heb je het volume van geluid, dat we meestal aanduiden in decibels. En de frequentie van geluid, oftewel de toonhoogte. De hoge frequenties zijn schadelijker voor het gehoor dan de lagere. De meeste gehoorbeschermers dempen daarom in de hogere tonen meer dan in de lagere.

Meer demping in de hoge tonen heeft ook een nadeel. De muziek klinkt namelijk niet precies hetzelfde klinkt als zonder oordoppen. Toch is het verschil met name hoorbaar voor mensen die echt goed naar de muziek luisteren. Je hoort de lage tonen relatief iets harder dan de hoge. Daarom hebben de Alpine PartyPlug Pro Natural oordoppen lineair dempende filters. Ze dempen over alle frequenties nagenoeg evenveel decibels. Daardoor is de vervorming van de muziek minimaal. Met andere woorden: je hoort de muziek precies hetzelfde, maar dan zachter.

 

 

Zijn filteroordoppen met non-lineaire demping minder goed?

Alpine PartyPlug oordoppen dempen dus wat meer in de hogere tonen. Met deze oordoppen ben je goed beschermd, heb je geen last van een afgesloten gevoel en blijven gesprekken goed verstaanbaar. Ze zitten urenlang comfortabel en ook blijft de muziek goed hoorbaar. Als je de oordoppen bijvoorbeeld gebruikt voor het uitgaan of voor een incidenteel festival, is de PartyPlug voor jou een goede keus. Maar ga je naar festivals of concerten om echt van de muziek te genieten, dan maakt de PartyPlug Pro Natural het verschil tussen goede en super goede muziekkwaliteit.

 

 

Beschermen oordoppen met lineaire demping je gehoor wel goed?

Alpine PartyPlug Pro Natural oordoppen hebben lineaire filters, met een gemiddelde demping van 21 decibel. Het geluidsniveau van een concert of festival ligt meestal tussen de 90 en 103 decibel. De Alpine PartyPlug Pro Natural oordoppen brengen het geluid dus terug naar onder de 80-82 decibel. Hierin kun je de hele dag (8 uur) veilig doorbrengen.

Wat is verder het verschil tussen de twee producten?

Naast het verschil in filters, krijg je bij de Alpine PartyPlug Pro Natural een aantal extra accessoires. Er zit in elke verpakking een doorzichtig elastisch draagkoord, om kwijtraken te voorkomen. Verder krijg je er een kleine Alpine Clean reinigingsspray bij en een handig etui, met een haak voor aan je broek of sleutelbos. Bij de PartyPlug zit standaard de Miniboxx voor aan je sleutels.

 

 

Productvergelijking PartyPlug en PartyPlug Pro Natural

Alpine PartyPlug

Alpine PartyPlug Pro Natural

Meest geschikt voor

Festivals, concerten en uitgaan

Festivals, concerten en uitgaan

Demping

Dempt hoge, schadelijke frequenties meer

Dempt alle frequenties nagenoeg evenveel

Geluidskwaliteit

Goed

Super goed

Dempingswaarde (SNR)

19 dB

21 dB

Spraak verstaanbaarheid

Zacht, antiallergisch materiaal

In diverse kleuren

Alleen transparant

Met Alpine Miniboxx

Nee

Met luxe Alpine etui

Nee

Met Alpine Clean spray (5 ml)

Nee

Met draagkoord

Nee

Prijs

€12,95

€29,95

Nieuw