Oren schoonmaken, zónder wattenstaafjes

Oren schoonmaken, zónder wattenstaafjes

Je oren doen meer dan je denkt. Je hebt ze nodig om te horen en binnenin spelen ze ook een belangrijke rol om jouw evenwicht te bewaren. Best bijzonder! Goede bescherming en veilige verzorging is dan ook belangrijk.


Oren zijn toch zelfreinigend?

In principe reinigt je oor zichzelf. Dat doet het met oorsmeer. Deze amberkleurige substantie houdt stofjes, bacteriën en andere viezigheid buiten de deur zodat ze jouw trommelvlies en de dieperliggende onderdelen van het oor niet kunnen beschadigen. Oorsmeer komt vanzelf naar de buitenkant van je gehoorgang, wat je dan kan schoonmaken.


Aargh, jeuk in je oor

Niets zo irritant als zo’n kriebel IN je oor: daar kan je niet bij. Dat komt (vaak) doordat oorsmeer uitgedroogd is en dan kan het minder goed vanzelf naar buiten komen. Dit geeft vaak irritaties zoal jeuk of lichte druk in je oor, maar kan op den duur ook pijn of oorproppen veroorzaken. Dat wil je voorkomen.


Oren veilig schoonmaken, zo doe je dat

Ga niet met wattenstaafjes aan de slag. Vermijd ook zoutoplossingen want zout droogt het oor verder uit. Gebruik liever een reinigende oplossing op basis van olie zoals onze Hygiëne Spray. Met deze natuurlijke spray reinig en verzorg je jouw oren op milde wijze. Zo wordt oorsmeer weer zacht en soepel en de binnenkant van het oor wordt weer gehydrateerd. Oorsmeer kan zo weer vrij bewegen en naar buiten komen.


Veilig schoonmaken van je oor doe je dan met een wattenschijfje, schone handdoek of washandje. Maak deze iets vochtig met warm water en veeg de buitenkant van je oor schoon en droog daarna je oor af.

  • gebruik een reiniging op oliebasis 
  • veeg schoon met warm water 
  • vermijd wattenstaafjes en zoutoplossingen

Oorverzorging op oliebasis wordt ook aangeraden door de Nederlandse Vereniging van Keel-Neus-Oor-artsen, https://www.kno.nl/preventie/wattenstokjes-en-reinigen-gehoorgang/ 


Waarom zijn wattenstaafjes slecht?

Wattenstaafjes zijn niet perse slecht maar kunnen snel schade veroorzaken als je te diep in het oor gaat. Ten eerste omdat je het trommelvlies kan beschadigen, maar vooral omdat wattenstaafje oorsmeer dieper het oor indrukken waardoor opbouw en blokkades (oorproppen) ontstaan. Dit kan op den duur weer infecties en andere problemen kan veroorzaken.


Oorproppen oplossen

Gebruik bij oorproppen een reiniging met actieve formule zoals de Oorsmeer Verwijderdruppels; die geven snelle verlichting bij blokkades en oorproppen. Om nieuwe oorproppen te voorkomen kan je een milde reiniging op oliebasis gebruiken die je oren soepel en goed gehydrateerd houden.


Twijfel je over de beste oplossing? Ga dan naar je huisarts, die kan met een handig apparaatje in je oor kijken om te zien of sprake is van overmatig oorsmeer of een verstopping en je de juiste oplossing bieden.

 

Nieuw