Wat is een surfersoor en hoe is het te voorkomen?

Wat is een surfersoor en hoe is het te voorkomen?

Zoals de naam al doet vermoeden, is surfersoor een aandoening die nauw verbonden is met surfen, maar het kan iedereen treffen die regelmatig watersport. Het is een aandoening die een tijd onopgemerkt kan blijven tot het een ernstig probleem wordt. Dit is wat je moet weten over surfersoor:


Dit is een surfersoor


Surfersoor, medisch bekend als exostose, treedt op wanneer er botgroei vormt in de gehoorgang. Deze groei is de reactie van het lichaam op herhaalde blootstelling aan koude wind en water. Het bot verdikt en veroorzaakt dat de gehoorgang vernauwt, wat kan leiden tot frequente oorinfecties, gedeeltelijke doofheud en in ernstige gevallen volledige blokkade van de gehoorgang. Dat is niet niks!


Surfersoor herkennen


In eerste instantie is een surfersoor moeilijk te herkennen omdat de symptomen subtiel kunnen zijn. Hier is waar je op moet letten:


Frequente oorinfecties: Een vernauwde gehoorgang vangt water en bacteriën op die infecties veroorzaken


Water blijft hangen: Je merkt misschien dat er na het zwemmen, surfen of douchen water in je oren blijft zitten.


Gehoorverlies: Geluiden kunnen gedempt lijken, vooral als er achtergrondgeluid is.


Volheid of druk in het oor: Je kunt een oncomfortabel gevoel van volheid in je oren ervaren.


Als je deze symptomen ervaart en een watersporter bent, kan het zijn dat je surfersoor ontwikkelt. Ga naar je huisarts om het verder te onderzoeken en zorg ervoor dat je jouw oren goed beschernt als je het water weer ingaat.

 

Wat te doen als je (mogelijk) surfersoor hebt


Als je vermoedt dat je surfersoor hebt, is het belangrijk om een specialist in oor, neus en keel (KNO-arts) te raadplegen. Zij kunnen je gehoorgangen onderzoeken en de diagnose bevestigen, vaak door een eenvoudig lichamelijk onderzoek of gehoortesten. Vroege detectie is de sleutel tot effectieve behandeling.


Hoe kan ik surfersoor voorkomen?


Preventie is verreweg de beste aanpak als het gaat om surfersoor. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:


Draag beschermende oordoppen: Hoogwaardige oordoppen, zoals Alpine's WaterSafe Pro, zijn ontworpen om (koud) water buiten te houden, terwijl je belangrijke geluiden nog steeds kunt horen.


Gebruik een badmuts of cap: Een neopreen cap kan helpen je oren te beschermen tegen de wind en de hoeveelheid water die binnenkomt te verminderen.


Droog je oren: Droog je oren grondig nadat je in het water bent geweest. Als je op het strand bent, pas op voor zand en zorg ervoor dat de handdoek die je gebruikt schoon is.

 


Leer hier meer over hoe je je oren veilig kunt schoonmaken: Veilig je oren schoonmaken


Beperk blootstelling: Probeer minder tijd in en op het water door te brengen als dat kan. Ga niet zonder bescherming het water in, om erger te voorkomen.


Gemaakt voor de golven


We houden van surfen en zouden het vreselijk vinden als we niet meer van de golven zouden kunnen genieten. Daarom hebben we Alpine WaterSafe Pro ontwikkeld. Met WaterSafe Pro houdt je water tegen maar blijft geluid doorstromen. Het ontwerp zorgt voor een comfortabele en stevige pasvorm, die zelfs in de hoogste golven op hun plek blijven. Het waterafstotende filter voorkomt dat water binnendringt terwijl geluiden goed hoorbaar blijven. Zeker voor surfers is dit belangrijk, gezien je de golven vaak met anderen moet delen. Elkaar kunnen verstaan is dan essentieel om gevaarlijke situaties te voorkomen.


Wees er snel bij


Je kan surfersoor tegengaan met de juiste voorzorgsmaatregelen. Maar neem geen onnodig risico en blijf niet lopen met klachten. Surfersoor kan leiden tot ernstige complicaties die een operatie vereisen. Deze operatie, bekend als canaloplastiek, omvat het verwijderen van de botgroei en gaat gepaard met risico's en een lange herstelperiode. Dit alles vermijden door oordoppen te dragen, is de makkelijkste manier.


Conclusie: omarm de golven, bescherm je oren


Surfersoor hoeft geen obstakel te zijn voor jou en de sport waar je zoveel van houdt. Met de juiste bescherming en gewoonten kun je blijven genieten van de golven zonder de gezondheid van je oren op te offeren. Alpine moedigt alle waterliefhebbers aan om gehoorbescherming serieus te nemen. Het geruis van de zee zouden we voor geen goud willen missen.

Nieuw