Bestaan er geluidsdichte oordopjes voor complete stilte? Alpine hearing protection Oordoppen oorkappen beschermen uw oor red dot award

Bestaan er geluidsdichte oordopjes voor complete stilte?

Soms heb je gewoon even rust en stilte nodig. Bijvoorbeeld als je probeert te werken, terwijl je collega's al aan de vrijmibo beginnen. Of als je wilt slapen, maar de buren nog veel lawaai maken.

Op zulke momenten zou je willen dat er geluidsdichte oordoppen bestonden die alle stoorzenders buiten houden. Maar 100% geluiddempende oordoppen, bestaan die eigenlijk wel?

Bestaan er geluidsdichte oordopjes?

Kan je alle geluid blokkeren? Probeer maar eens je oren af te sluiten met je vingers. Hoor je nog iets? Harde geluiden worden wel zachter, maar je hoort nog steeds wel een beetje. Dit heeft een goede reden!

Geluidstrillingen bereiken het trommelvlies via de lucht je gehoorgang, dit noem je luchtgeleiding. Maar geluid komt ook op een andere manier 'binnen' via, jawel, je schedel. Je schedelbot geeft ook trillingen door aan het trommelvlies, dit noem je beengeleiding. Geluid komt dus niet alleen maar via je oren binnen en daarom kan je met oordoppen niet 100% van het geluid wegnemen.

Dit kun je wél doen voor je rust

Goed, oordoppen die alle geluid wegnemen die zijn er niet. Maar er zijn zeker wel goede oordopjes die geluiden sterk verminderen. Het ene oordopje dempt ook meer geluid dan het andere. Waar moet je op letten?

Allereerst, meer demping is niet altijd beter. Op kantoor wil je dat het geluid op de achtergrond minder afleidt. Maar je wilt nog steeds je collega kunnen verstaan als hij/zij een vraag stelt. Oordopjes met geluidsfilter bieden dan uitkomst. De filters dempen achtergrondgeluid, maar je kunt nog steeds voldoende horen.

Wanneer je wilt slapen is dat een ander verhaal. Zeker als je een snurkende partner naast je hebt, is demping heel belangrijk. Slaapoordoppen zoals de Alpine SleepDeep earplugs hebben een hoge demping (27 dB!) en helpen dan goed.

Echt op zoek naar diepe rust? Kies dan voor op maat gemaakte oordoppen zonder filter, die bieden de hoogst mogelijke demping. Alle geluid wordt dan veel zachter, waardoor je makkelijker in slaap valt en minder snel wakker wordt. 

 Nadelen van maximaal dempende oordopjes

Oordopjes zonder filter kunnen een afgesloten gevoel geven. Hetzelfde gebeurt met foam- of wasoordoppen. Dat zijn ook oordoppen die de gehoorgang volledig afsluiten. Veel mensen vinden dit niet fijn, die beschrijven het alsof ze hun hartslag kunnen horen. De een heeft er meer last van dan de ander.

Bovendien kan het je evenwichtsorgaan in de war brengen. Die bevindt zich in het binnenoor en voorziet de hersenen van cruciale informatie om in evenwicht te blijven. Wanneer je beweegt, maar ook als je stilstaat.


Bij gesloten oordoppen kan je evenwichtsorgaan soms niet goed zijn werk doen, de luchtdruk verandert dan en dat brengt het in de war. Dit kan duizeligheid veroorzaken. Maximaal dempende oordopjes worden daarom bijna alleen gebruikt om mee te slapen.


Conclusie

Geluidsdichte oordopjes bestaan niet omdat geluid op meerdere manieren je trommelvlies bereikt. Maar dat is dus heel normaal, gelukkig zijn er veel verschillende opties om jou het juiste niveau van rust en stilte te geven.

Nieuw