Bestaan er geluidsdichte oordopjes voor complete stilte? Alpine hearing protection Oordoppen oorkappen beschermen uw oor red dot award

Bestaan er geluidsdichte oordopjes voor complete stilte?

Iedereen heeft wel eens behoefte aan een momentje rust en stilte. Bijvoorbeeld als je je probeert te concentreren op je werk. Terwijl je collega’s duidelijk al toe zijn aan het weekend. Of als je graag nog even wil bijslapen, maar de kinderen van de buren gillend door de tuin rennen. Op dit soort momenten zou je willen dat er geluidsdichte oordopjes bestonden. Die even alle stoorzenders buitenhouden. Bestaan dit soort oordopjes?

Bestaan er geluidsdichte oordopjes?

Heb jij wel eens oordopjes gevonden die je gehoor volledig afsloten? Waarschijnlijk niet. Voor zover bekend bestaan er geen oordopjes die geluid volledig blokkeren. Daar is een goede verklaring voor. Houd je oren maar eens met je vingers heel goed dicht. Hoor je nog iets? Hardere geluiden worden waarschijnlijk aardig wat gedempt. Maar je hoort ze nog wel. Hoe komt dat?

Geluidstrillingen bereiken het trommelvlies via de lucht en de gehoorgang. Dit noem je luchtgeleiding. Ook je schedelbot geeft trillingen door aan het trommelvlies. Dit noem je beengeleiding. Het trommelvlies brengt de trillingen verder het midden- en binnenoor in. Uiteindelijk worden daar signaaltjes naar de hersenen gestuurd. De hersenen zetten die signaaltjes om in geluid. Kortom, oordopjes die al het geluid wegnemen zijn er niet. Hier vind je meer informatie en een filmpje over hoe het gehoor werkt.

Dit kun je wél doen voor je rust

Geen geluidsdichte oordopjes die alle geluiden volledig wegnemen dus. Maar er zijn wel goede oordopjes die geluiden dempen. Het ene oordopje dempt meer geluid dan het andere. Waar moet je op letten? Ten eerste, meer demping is niet altijd beter. In de kantoortuin wil je bijvoorbeeld dat het geroezemoes op de achtergrond minder afleidt. Aan de andere kant wil je het wel horen als je collega jou een vraag stelt.

Oordopjes met geluidsfilter zijn dan een uitkomst. De filters zorgen ervoor dat het achtergrondgeluid gedempt wordt. Maar dat je wel je collega nog kunt verstaan. Als je elke nacht naast een partner slaapt die hele bossen omver zaagt is maximale demping misschien wel gewenst. Op maat gemaakte oordopjes zonder filter bieden de maximaal haalbare demping. Het snurkgeluid klinkt dus zachter. Je valt daardoor gemakkelijker in slaap en wordt minder snel wakker.

Nadelen van maximaal dempende oordopjes

Oordopjes zonder filter kunnen een afgesloten gevoel geven. We hebben het dus over oordoppen die de gehoorgang volledig afsluiten. Sommigen beschrijven het alsof ze hun eigen bloed kunnen horen stromen. De een heeft er meer last van dan de ander.

Bovendien bevindt zich in het binnenoor ook het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan voorziet de hersenen van cruciale informatie om het evenwicht te bewaren. Als je beweegt, maar ook als je stilstaat. Wanneer je maximaal dempende oordopjes gebruikt kan je evenwichtsorgaan soms niet goed zijn werk doen. Dit kan duizeligheid veroorzaken. Maximaal dempende oordopjes worden daarom bijna alleen gebruikt om mee te slapen.

Conclusie

Geluidsdichte oordopjes bestaan niet. Doordat je schedelbot ook trillingen doorgeeft aan het trommelvlies blijf je hardere geluiden altijd een beetje horen. Als je op zoek bent naar oordopjes die geluid dempen heb je verschillende mogelijkheden. Schuimoordoppen, filteroordoppen en op maat gemaakte oordoppen.

Schuimoordoppen

Schuimoordoppen sluiten het oor helemaal af en dempen redelijk veel geluid. Ze zijn niet herbruikbaar en hebben niet de meest ideale pasvorm. Daardoor blijven ze vaak niet lang goed zitten. En dat heeft dan weer invloed op de mate van demping.

Filteroordoppen

Universele filteroordoppen dempen geluid, zonder een afgesloten gevoel te geven. Kies voor veel demping SleepSoft of WorkSafe oordoppen. Je wekker of een alarm blijft nog steeds goed hoorbaar. Wil je liever iets minder demping? Kies dan voor PartyPlug oordoppen. Geluiden zijn dan minder hard en niet schadelijk. Je kunt een gesprek wel gewoon blijven verstaan.

Op maat gemaakte oordoppen

Op maat gemaakte oordoppen zijn er met of zonder filter. Je kunt filters kiezen die veel dempen en filters die minder dempen. De filters zijn afgestemd op verschillende toepassingen, zoals slapen, uitgaan of klussen. Op maat gemaakte oordoppen hebben de meest ideale pasvorm. Daardoor blijven ze goed in je oor zitten en is de demping optimaal.

Nieuw