6 Slaaptips voor een goede nachtrust Alpine hearing protection Oordoppen oorkappen beschermen uw oor red dot award  Slapen Soft SleepDeep SleepSoft SleepSoft Custom 4D Alpine Silicone SleepDeep Multi-size pack

10 tips om goed in slaap te komen én te blijven

Licht uit, ogen dicht en slapen. Tja, was het maar zo simpel om snel en goed in slaap te komen. We hebben de tien beste slaaptips voor je verzameld, van slaaproutines tot slaapoordoppen!


Tip 1: Creëer een slaaproutine

Door elke avond rond dezelfde tijd dezelfde dingen te doen, leer je je lichaam dat het bedtijd is. Start bijvoorbeeld met een ‘rondje huis’ waarin je de deur op slot draait, wat laatste rommeltjes opruimt en het grote licht uitzet. Poets je tanden, was je gezicht en leg alvast je kleren klaar voor morgen. Vervolgens nog een kwartiertje lezen en dan -hopelijk- lekker slapen. Je zult merken dat hoe langer je deze slaaproutine aanhoudt, hoe makkelijker je in slaap komt. 

 


Tip 2: Schermtijd verminderen

Minder schermtijd in de avond betekent meer slaap. Het blauwe licht van je scherm(en) remt namelijk het slaaphormoon melatonine. Daarnaast prikkelen smartphones en tv je brein door alle beelden die je ziet. Leg daarom een uur voordat je gaat slapen alle schermen weg en verruil je telefoon, laptop of tablet voor een (luister)boek! 


Tip 3: Verfrissende slaapkamer

Wist je dat we het beste in slaap komen én blijven bij een slaapkamertemperatuur van zo’n 18 graden? Zet het raam altijd op een kier, ook in de winter. Bij te weinig zuurstof op de kamer wordt het benauwd en kan je versuft en moe wakker worden. 


Frisse lucht zorgt voor zuurstof dat we fris en fruitig opstaan, ook een plant op de slaapkamer helpt voor een beetje extra zuurstof. Ruim ook je omgeving op en leg telefoons, water, boeken en brillen overigens niet in bed, maar op een nachtkastje.


Tip 4: Stap in de stiltecoupé met slaapoordoppen

Geluiden zijn een van de grootste stoorzenders: een snurkende partner, buren die een feestje hebben of lawaai op straat houden menig mens uit hun slaap. De oplossing is gelukkig simpel: slaapoordoppen! Zo zorgt de Alpine SleepDeep oordop voor maximale demping op omgevingslawaai waardoor je dieper slaapt.


Wist je dat 100% geluidsdempende oordoppen een mythe zijn? Geluid bereikt je trommelvlies namelijk op meerdere manieren. In dit blog lees je daar meer over.


Tip 5: Zorg voor regelmaat

Dat je vroeger een vaste bedtijd had, was met goede reden. Naast een vaste slaaproutine helpt het om ook een vast slaapritme aan te houden. Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Bijvoorbeeld om 23:00 uur slaapoordoppen in, licht uit en om 7:00 uur de wekker. Jep, ook in het weekend. 


Tip 6: Maak er een sport van

Wie overdag veel beweegt, valt ‘s avonds makkelijker in slaap. Dit bewegen hoeft niet per se in de sportschool, een intense crossfit-sessie of heftig HIIT sportklasje te zijn. Een half uurtje wandelen of fietsen telt ook en helpt je te ontspannen. Ga bijvoorbeeld elke avond na het eten nog even naar buiten voor een wandeling!


Tip 7: Probeer een oogmasker

Is niet geluid maar licht de boosdoener van jouw slaaptekort? Probeer eens een slaapmasker voor extra verduistering. Melatonine, dat is het slaaphormoon dat je slaperig maakt, gedijt het best in het donker. Dus hang verduisterende gordijnen op en gebruik dat oogmasker als extraatje. Zeker in de zomer wanneer het vroeg licht is, is het fijn als je daar niet om 5:00 uur al wakker van wordt.


Tip 8: Ga uit bed om goed in slaap te komen

We maken het allemaal mee: je ligt in bed en valt maar niet in slaap. Je blijft maar woelen en piekeren en dat is natuurlijk een nachtmerrie voor je nachtrust. Val beter in slaap door uit bed te stappen!


Om niet te blijven woelen is het slim om even uit bed te gaan om iets ontspannends te doen. Bijvoorbeeld rustige muziek luisteren of een boek lezen op de bank. Je zult merken dat de slaperigheid vanzelf komt en stap dan weer je bed in.


Tip 9: Let op je eten en drinken

Na het eten je bed in is geen aanrader. Je lichaam heeft tijd nodig om het te verteren en is daar dan vooral druk mee in plaats van in slaap komen. Eet daarom 2 uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijden meer. Ook cafeïne en alcohol later op de avond dragen niet bij aan een goede nachtrust.


Tip 10: Spanning versus ontspanning

Ontdek wat jouw ‘slaapverwekkers’ zijn ‘s avonds. Waar de één ontspanning vindt bij het lezen van een thriller, werkt dat voor de ander juist averechts. Dus ga lekker in bad, zet een podcast aan of sla een boek open en ontdek waar je slaperig van wordt.


Jouw persoonlijke ‘slaaprecept’ 

Goede slaap is voor iedereen persoonlijk en daarom bestaat er niet één oplossing die zorgt dat je goed in slaap komt en blijft. Gelukkig kunnen bovengenoemde tips je helpen erachter te komen wat jouw persoonlijke ‘slaaprecept’ is. 

 

Nieuw