Waarom hebben muzikanten oordoppen in?

Waarom hebben muzikanten oordoppen in?

Iedereen die muziek maakt is een muzikant. Of dit nu professioneel is en men hiermee zijn of haar geld verdient of een student die er een flinke hobby op na houdt met piano spelen. Er zijn verschillende soorten muzikanten. Denk bijvoorbeeld aan zangers, gitaristen, pianisten maar ook dj’s of zangers. Meerdere muzikanten bij elkaar wordt al snel een band of juist een orkest. Iedere muzikant heeft baat bij oordoppen om het gehoor te beschermen of om de performance te ondersteunen.

 

Artiesten met oortjes

Als je weleens naar een optreden of concert van een artiest bent geweest, dan is het je vast en zeker opgevallen dat de artiest een oortje in heeft. Of wellicht heb je het op televisie voorbij zien komen bij programma’s s zoals The Voice of Holland of de beste zangers van Nederland. Vraag je je weleens af waarom dat is?

Op en rondom het podium staan vaak hele grote boxen, speakers en versterkers. Kortom, heel erg veel lawaai en het geluidsniveau enorm hard. Als de zanger zichzelf goed wil horen, om zo niet vals of uit de maat te zingen, worden oordoppen gebruikt. Deze oordoppen worden ook wel in-ears gebruikt. Dit zijn op maat gemaakte oordoppen met een speaker erin.

In plaats van dat de zanger via de boxen de geluiden hoort, hoort hij/zij dat nu via zijn oren. Er zit namelijk een snoer aan de in-ears wat is aangesloten op een zender. De zender staat weer in verbinding met de geluiden van de zanger en de overige bandleden en uiteraard met de apparatuur. Een geluidtechnicus regelt tijdens het optreden het geluid wat de zanger daadwerkelijk via de in-ears hoort. De in-ears dienen ook als gehoorbescherming, aangezien de omgevingsgeluiden worden gedempt.

 

Oordoppen voor muzikanten

Naast zangers die voornamelijk werken met in-ears, zijn er ook nog heel veel andere soorten artiesten die geen baat hebben bij in-ears monitors, maar juist wel bij gehoorbescherming. Als je muziek maakt, produceer je namelijk aanzienlijk hard geluid en dit kan gehoorschade kan opleveren. Een DJ achter de draaitafels, een violist in het orkest of gewoon een oude rocker op de gitaar, iedereen kan gehoorbescherming gebruiken om het gehoor te beschermen tegen gehoorschade. Hiervoor kan een keuze gemaakt worden uit universele oordoppen of op maat gemaakte oordoppen. Alpine heeft de MusicSafe Pro oordoppen speciaal voor de muzikant op de markt gebracht. Daarnaast bieden wij ook oordoppen op maat aan, zoals de PartyPlug Pro Natural, met vlakke demping.

Een mooie eindconclusie die gegeven kan worden op de vraag ”waarom hebben muzikanten oordoppen in” is omdat enerzijds zichzelf beter te horen tijdens een optreden en anderzijds om zich te beschermen tegen gehoorschade.

Nieuw