Overslaan naar inhoud

Gehoorbescherming voor festivals en concerten

Gehoorbescherming voor festivals en concerten

Op een gemiddeld festival loop je al binnen een kwartier risico op blijvende gehoorschade. Heb jij wel eens een piep of ruis in je oren gehad na een festival of concert? Dit wijst al op een beschadiging. Als je eenmaal merkt dat je een gehoorbeschadiging hebt opgelopen, is het al te laat. De schade is onomkeerbaar. Dus als je gehoor en muziekluisteren je lief zijn, draag je oordoppen. Toch doet nog lang niet iedereen dit. Wat zijn de risico’s van harde muziek? En hoe voorkom je als festival- en concertbezoeker gehoorschade, zonder in te leveren op de muziekbeleving? We beginnen bij het begin.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Diep in het oor bevindt zich het slakkenhuis. Daarin zitten zintuigcellen met daaraan duizenden hele kleine trilhaartjes. Als we ouder worden slijten die trilhaartjes. Daarom horen veel mensen op latere leeftijd minder goed. Dat noemen we ouderdomsslechthorendheid. Onder invloed van te hard geluid kan schade aan de trilhaartjes ontstaan. Dit kan in een keer gebeuren door extreem hard geluid. Of door overbelasting, wanneer je te vaak of te lang aan geluid van harder dan 80 decibel wordt blootgesteld. Schade aan de trilhaartjes herstelt niet meer vanzelf. En op dit moment heeft de medische wetenschap ook geen manier om trilhaartjes te laten herstellen.

Hoe hard staat het geluid op festivals?

Bij buitenpodia ligt het volume meestal tussen de 90 en 100 decibel. In een festivaltent of concertzaal tussen de 95 en 103 decibel. Hoe schadelijk is dat? Als je langer dan acht uur in geluid van 80 decibel verblijft loop je al risico op gehoorschade. Bij elke 3 decibel meer, wordt de duur dat je er ‘veilig’ in kunt verblijven met de helft verkort. Het geluid wordt dan namelijk twee keer zo hard. In 83 decibel kun je dus maar vier uur verblijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging. In 86 decibel maar twee uur, enzovoorts. Het geluidsniveau van een gemiddeld festival ligt rond de 100 decibel. Daarin kun je maar vijf minuten verblijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging.

Wat is het gevolg van gehoorschade?

Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door aan de hersenen. Daardoor hoor je slechter. Maar het kan ook zijn dat ze verkeerde informatie doorgeven, zoals een piep of ruis (tinnitus). Ook kun je overgevoelig zijn voor bepaalde geluiden (hyperacusis), geluiden vervormd horen (distortie) of met beide oren geluiden verschillend horen (diplacusis). Als je wel eens een piep in je oren hebt gehad na een festival- of concertbezoek, wijst dit al op schade aan de trilhaartjes. De piep gaat meestal uiteindelijk weer weg. Maar de kans dat hij blijvend wordt is elke keer dat het gehoor overbelast wordt weer groter.

Hoe voorkom je gehoorschade?

Ga niet te dicht bij de boxen staan. Het geluid loopt daar al snel op tot meer dan 110 decibel en daardoor heb je al binnen een paar seconden kans op gehoorschade. Draag daarbij goede oordoppen. Als je de muziek en gesprekken goed wil blijven horen, kies je voor kwalitatief hoogwaardige filteroordoppen. En tot slot: neem af en toe een oorpauze. De trilhaartjes die in het slakkenhuis in je oren zitten hebben dan even de tijd om een beetje te herstellen. Ga bijvoorbeeld om het uur even een drankje halen bij een bar buiten de festivaltent, ga even naar het toilet en loop een rondje over het festivalterrein waar de muziek niet keihard staat.

Hoe werkt de demping van oordoppen?

Meestal ligt het geluidsniveau op een concert of festival dus rond de 100 decibel. De Alpine PartyPlug dempt 19 decibel, waardoor het geluid naar een veilig niveau wordt teruggebracht. Hierin kun je zonder problemen de hele dag (8 uur) doorbrengen.

Kun je dan nog wel van de muziek genieten?

Is het niet zonde om oordoppen te dragen tijdens het uitgaan? Dat vragen veel mensen zich terecht af. Met Alpine PartyPlug filteroordoppen kan dat zeker. Dankzij de akoestische filters wordt het geluidsniveau teruggebracht naar een veilig niveau, maar de muziekbeleving blijft. Ook blijven gesprekken gewoon verstaanbaar. Wil je nog een stap verder gaan en een perfecte muziekkwaliteit? Kies dan voor de extra luxe Alpine PartyPlug Pro Natural oordoppen met rechtlijnige filters. Die dempen op alle toonhoogtes nagenoeg evenveel voor uiterst natuurgetrouwe muziekbeleving. Lees meer over het verschil van deze twee producten hier.

Kan ik de oordoppen lang inhouden?

Alpine oordoppen zitten heel comfortabel. Het zachte thermoplastische materiaal bevat geen siliconen en vormt zich naar de gehoorgang. Je kunt de oordoppen probleemloos de hele dag en nacht dragen, zonder irritatie aan de oren. De oordoppen zijn bijna niet zichtbaar in je oren en gaan lang mee.

Als ik maar één keer per jaar naar een festival toe ga, moet ik dan ook oordoppen gebruiken?

Dat is absoluut aan te raden. Ook na één keer te harde muziek luisteren kun je al blijvende schade oplopen.

Je hebt maar één paar oren

Gehoorschade merk je helaas pas als het te laat is. Het gebruik van gehoorbescherming voorkomt gehoorschade en zorgt er bovendien voor dat je minder snel oorpijn of een piep in je oren hebt na afloop van een concert of festival. Blijf nog jaren van muziek genieten en gebruik muziekoordoppen tijdens festivals en bij concerten!