Gehoorbescherming voor formule 1 en MotoGP races  Alpine hearing protection Oordoppen oorkappen beschermen uw oor red dot award MotoGP Formula1 F1  Formula 1® Pacing Pro Oordoppen Formula 1® Racing Pro Oorkap Racing Muffy Kids

Gehoorbescherming voor formule 1 en MotoGP races

Iedereen die wel eens Formule 1 of MotoGP races bezoekt, kan je vertellen dat het er oorverdovend aan toe gaat op het circuit. Als liefhebber van de auto- of motorsport is de kans groot dat je het geluid juist fantastisch vindt. Het bezorgt je op een positieve manier kippenvel. Toch is het geluid op het circuit vaak zo hard dat het pijn doet aan je oren. Bovendien kun je je gehoor onherstelbaar beschadigen. Al na één keer op de tribune! Behalve een verslechterd gehoor kun je last krijgen van een permanente harde pieptoon in je oren (tinnitus). Of overgevoeligheid en pijn aan je oren, zelfs bij zachte geluiden (hyperacusis). En dat wil je natuurlijk niet. Lees daarom onze gehoortips voor op het circuit!

 

Formule 1 en MotoGP oorverdovend

Motor- en autoraces bereiken langs de baan gemakkelijk de 130 decibel. Dit kan je gehoor direct onherstelbaar beschadigen. Ter verduidelijking: geluid kan vanaf 80 decibel schadelijk zijn. Dit is vergelijkbaar met het geluid dat van een drukke weg af komt. Bij 80 decibel kun je 8 uur veilig in het geluid blijven zonder gehoorschade op te lopen. Bij elke 3 decibel boven de 80, wordt deze duur met de helft verkort. Het geluid wordt met elke 3 decibel namelijk twee keer zo hard. In een ruimte met geluid van 83 decibel kun je dus maar 4 uur verblijven zonder je gehoor te beschadigen. En geluiden boven de 110 decibel zijn zo hard dat ze meteen schadelijk zijn.

 

Tip 1: Ga niet te dicht bij het circuit staan 

Door niet direct langs de baan te gaan zitten of staan verlaag je het aantal decibels waaraan je jezelf blootstelt.

 

Tip 2: Draag oordoppen

Door oordoppen te dragen verlaag je het aantal decibels waaraan je wordt blootgesteld nog eens een flink stuk. Maar welke gehoorbescherming is geschikt? Aangezien het geluid op het circuit harder is dan op een gemiddeld festival is een hoge demping belangrijk. Formule 1 oordoppen hebben een hoge gemiddelde demping (SNR) van 30 dB. Met de Muffy Formule 1 of Muffy F1 Radio oorkappen zit je helemaal safe. Deze hebben een  gemiddelde demping (SNR) van 27 en 28 decibel. De Formule 1 oordoppen dempen bovendien relatief veel op de hoge frequenties. Dit is omdat ze zijn bedoeld om het hoge geluid van bijvoorbeeld elektrisch gereedschap te dempen. Dit geluid komt het meest overeen met de motoren en de raceauto’s op het circuit.

Ga je regelmatig naar het circuit of race je misschien zelfs zelf? Dan zijn op maat gemaakte oordoppen het overwegen waard. De demping wordt op jouw gebruik afgestemd. Op maat gemaakte oordoppen gaan gemiddeld vier à vijf jaar mee. Dit is afhankelijk van hoe snel je gehoorgangen veranderen. Je oren blijven namelijk je hele leven groeien en daardoor sluiten de oordoppen na een aantal jaar niet meer helemaal Iedereen die wel eens Formule 1 of MotoGP races bezoekt, kan je vertellen dat het er oorverdovend aan toe gaat op het circuit. 

 

Tip 3: Neem oorpauzes 
Mede dankzij duizenden kleine haarcellen in het slakkenhuis in ons oor kunnen we horen. Deze cellen sturen signaaltjes door naar onze hersenen. Die zetten deze signaaltjes om in geluid. Door hard geluid worden de haarcellen belast. Geef je oren daarom regelmatig even rust en zoek een rustig plekje op. Dan herstellen de haarcellen en voorkom je dat ze blijvend beschadigen.

Kortom, de meest geschikte gehoorbescherming voor Formule 1 races zijn de Muffy Formule 1 of Muffy F1 Radio oorkappen of op maat gemaakte oordoppen.

Heel veel plezier!

 

Nieuw