Dion Mons, beter bekend onder de artiestennaam Devin Wild, timmert al sinds zijn zestiende aan de weg als professioneel DJ. Net als de grote bekende namen, begon ook de muziekcarrière van Devin Wild achter zijn pc op zijn slaapkamer. Inmiddels heeft hij een platencontract bij Scantraxx en vliegt hij de wereld over voor optredens. Altijd met een paar goed beschermende oordoppen van Alpine op zak. We legden Devin Wild op het hoofdkantoor van Alpine een aantal prangende vragen voor.

Je bent hier vandaag bij Alpine om oordoppen op maat aan te laten meten. Gebruikte je hiervoor al gehoorbescherming?

“Ja al een hele tijd! Ik ben gelijk aan het begin van mijn carrière gehoorbescherming gaan dragen. Op dit moment gebruik ik van Alpine nog mijn oude op maat gemaakte oordoppen. Ik heb ook wel eens gedraaid met de universele Alpine PartyPlug oordopjes. Universele oordopjes werken ook prima, maar als je heel intensief gehoorbescherming draagt zoals ik, dan gaat de voorkeur toch al snel uit naar op maat gemaakte oordoppen. Ik gebruik bijvoorbeeld de op maat gemaakte muzikantenoordoppen van Alpine. Die voel je amper in je oren zitten, en je kunt ze urenlang achterelkaar dragen. De demping is voor mij ook beter, terwijl je de muziek gewoon in goede kwaliteit blijft horen. Ik ben inmiddels toe aan een nieuwe set Alpine oordoppen op maat. Vandaar dat ik hier nu zit.”

Hoe belangrijk is je gehoor voor jou?

“Net zo belangrijk als benen voor een voetballer zijn. Zonder mijn gehoor kan ik mijn passie niet uitoefenen. Daarom heb ik altijd een set oordoppen van Alpine bij me.”

Heb je zelf wel eens last gehad van een piep in je oren?

“Ik heb wel eens een piep in mijn oren gehad doordat ik mijn oordoppen niet in had. Gelukkig trok dit vaak na een kwartiertje weer weg, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat die piep nooit meer weggaat.”

Ken je collega’s die last hebben van hun gehoor?

“Ja ik ken wel een aantal DJ’s die gehoorschade hebben, en dat is met name de oude garde. Artiesten die al wat langer aan de weg timmeren dan ik. Vroeger was het natuurlijk echt niet cool om oordopjes te dragen. Jonge mensen van mijn leeftijd zijn daar veel meer mee bezig. Eigenlijk draagt iedereen uit mijn muziekkringetje wel oordoppen. Volgens mij zijn de meeste artiesten zich heel bewust van de risico’s, maar ligt er qua bewustwording vooral bij het publiek nog een uitdaging. Mijn vriendin heeft bijvoorbeeld ook net pas haar eerste paar Alpine oordoppen laten aanmeten. Zij droeg ook lange tijd geen gehoorbescherming.”

Vind je dat je fans ook naar jouw muziek met oordoppen in moeten luisteren?

“Dat hangt natuurlijk af van het volume. Maar tijdens mijn optredens zou ik zeker aanraden gehoorbescherming te dragen. Ik doe dat zelf ook als ik in het publiek sta. Het is gewoon zo relaxt, je hoeft je geen zorgen te maken over het geluid. En het is gewoon een stuk minder vermoeiend dan wanneer je geen oordoppen draagt. Zonder oordopjes naar een concert of festival gaan vind ik persoonlijk echt niet prettig. Ik heb ze daarom ook altijd op zak.”

Je treedt ook veel op in het buitenland. Merk je verschil in het volumeniveau?

“Ja absoluut! In het buitenland gaat het er wel een aantal dB’s harder aan toe dan hier. Vooral in Duitsland. Tijdens openluchtevenementen staat het geluid daar ontzettend hard.”

Welk advies zou je rondom het thema gehoorbescherming aan je fans en jonge muziekliefhebbers willen meegeven?

“Als je nog niet overtuigd bent dat het dragen van oordoppen belangrijk is, dan zou ik bijna willen zeggen: ervaar eens hoe het is om een gehoorbeschadiging te hebben. Onzin natuurlijk, dat wil niemand. Maar dat is precies het punt wat ik wil maken. Als je gehoor eenmaal beschadigd is, dan komt dat niet meer goed. Draag daarom gewoon goede oordoppen, je hebt maar één paar oren. Tegenwoordig is het dragen van oordopjes de normaalste zaak van de wereld. Ik vind het ook nog eens heel relaxed. Je hebt geen pijn aan je oren tijdens en na een show en je raakt minder snel vermoeid. Je kunt gewoon langer genieten van het feestje!”